Окръжна прокуратура - Варна внесе протест в Апелативния съд срещу произнесените от състав на Варненския окръжен съд присъди по отношение на 39-годишният Галин Минчев и вече 20-годишният Кристиян Тодоров. те бяха предадени на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за опит за убийство на охранителя Армен пред дискотека "Гетсби" на 28 януари 2018 година. Държавното обвинение оспорва присъдите на двамата, които получиха общо девет години лишаване от свобода, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура.

Прокуратурата настоява двамата подсъдими да бъдат признати за виновни по обвиненията, за каквито престъпления са били повдигнати пред първата съдебна инстанция, както и за налагане на по-тежки наказания спрямо тях.

Както "24 часа" писа, през изминалата седмица Варненския окръжен съд призна Галин Минчев за виновен в това, че на 28 януари 2018 година, по хулигански подбуди се опитал умишлено да умъртви охранител в увеселително заведение във Варна, като деянието, представляващо опасен рецидив, останало недовършено по независещи от подсъдимия обстоятелства. Съдебният състав постанови присъда "лишаване от свобода“ за срок от седем години и шест месеца, която ще се търпи при първоначален строг режим. 39-годишният мъж ще трябва да заплати сумата от 35 000 лв. на пострадалия, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в причинени му болки и страдание.

Другият подсъдим по делото Кристиян Тодоров. също беше признат за виновен за това, че като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на извършеното и ръководещ постъпките си, на същата дата през януари 2018 година, извършил непристойни действия, отличаващи се с изключителен цинизъм и дързост, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Младият мъж, който тогава бил непълнолетен, ще търпи наказание от две години "лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Към това наказание беше присъединено и наказанието "обществено порицание“, наложено с присъда Районен съд - Варна.

Съдът оправда Кристиян по обвинението, че опитал умишлено и по хулигански подбуди да умъртви охранителя във варненското заведение в съучастие с Галин и го призна за невинен. Отхвърлен бе и предявения срещу него граждански иск за обезщетение.

Случаят в заведението стана публично известен във Варна заради агресията и личността на двамата подсъдими, които пред очите на многобройните посетители извършили тежко престъпление. Въпреки непълнолетието си тогава, Кристиян бил чест посетител на нощния бар, а Галин не пропускал да създаде проблеми при всяко свое посещение там. Ходел винаги въоръжен и никога не позволявал да бъде проверен на входа на заведението, както и в нощта на извършеното тежко умишлено престъпление.

Двамата подсъдими се познавали от спортните зали, където тренирали. След скандал с друга компания те били изведени от заведението. Там ученикът и неговият приятел насочили агресията си към охранителя, който ги съпровождал. К.Т. държал за краката охранителя, а приятелят му размахвал нож, като нанасял удари с него по краката и тялото на 37-годишния потърпевш, а Г. М. размахвал нож. Извършил повече от 15 замахвания с оръжието, а един от ударите попаднал в лявата гръдна половина на охранителя, близо до сърцето.

След извършеното престъпление двамата обвиняеми се разбягали. Малко след това екип на полицията успял да задържи непълнолетния, а Галин М. се укрил. Той бил задържан през май 2018 година, когато отказал да се подчини на разпорежданията на полицаите, предизвикал гонитба и предупредителна стрелба.

Кристиян  бил с чисто съдебно минало към 2018 година, но срещу него се водели две досъдебни производства за въоръжен грабеж в хранителен магазин и за кражба в съучастие от същия магазин. Водила се и преписка за увреждане на автомобил, както и за лека телесна повреда по хулигански подбуди, като при задържането му в него бил намерен 1,12 г кокаин.

Галин Минчев бил осъждан два пъти от Специализирания наказателен съд за участие в две организирани престъпни групи, ръководени от известни представители на ъндърграунд-а, както и за други престъпления.

Кадър : Нова