Победители с лекота с три чисти мрежи или очеваден признак на слабост със само два отбелязани гола? Представянето на Англия в груповата фаза на Евро 2020 беше смесица от противоположни емоци, обобщена от представянето в третия мач срещу Чехия (1:0).

Представянето на англичаните през първото полувреме беше достатъчно добро, тъй като Стърлинг ги изведе напред в резултата в 12-ата мин, но сходно на представянето срещу Шотландия, на халфовата линия й липсваше острота в крайната фаза. Безмилостната преса на чехите принуди Англия да се върне назад, докато играчите на Ярослав Шилхави се хвърляха здраво от първата до последната минута, за което свидетелстват 38-те отнемания на топката и повечето спечелени единоборства.

Хари Магуайър, Келвин Филипс и Деклан Райс преди началото на срещата.
Хари Магуайър, Келвин Филипс и Деклан Райс преди началото на срещата.

Решението на Саутгейт да играе с двама дефанзивни полузащитници беше наречено консервативно от много от феновете - Деклан Райс и Келвин Филипс страдаха в опитите си да окажат въздействие върху играта. Този факт беше доказан от техните индивидуални показатели по зоните на терена. От тях става ясно, че двамата са позиционирани много по-близо до собственото наказателно поле, отколкото на феновете им се иска. Английската халфова линия изглеждаше неамбицирана и небрежна в зоната на защитата и в централната зона на терена. Изглеждаше доволна да мотае топката след ранната преднина и твърде бавна, за да я прокара ефективно през чешката блокада и да изостри играта. А често, дори и при възможности за изостряне, халфовете избираха подавания встрани и назад.

Стратегията на Чехия бе очевидна от първия съдийски сигнал - да пресират здраво, да се стремят да вкарват топката в противниковото наказателно поле, използвайки точните центрирания на Владимир Куфал и убийствения инстинкт в завършващата фаза на Патрик Шик, благодарение на който той е сред топреализаторите на европейското първенство към момента. Влизането на 18-годишния Адам Хложек, който е един от най-младите играчи на шампионата, добави още по-голяма динамика и директен подход в чешката атака, но беше и малко късничко за неговите около 25 мин на терена да окаже определящо въздействие и върху резултата.