Една от най-красивите сгради в морската столица - аквариумът, има нужда от ремонт и реставрация, научи “24 часа”.

В момента се подготвят необходимите документи, с които да се кандидатства за целево финансиране, съобщи за медията ни директорът на аквариума доц. Елица Петрова.

Последният ремонт на емблематичната сграда е бил през далечната 2005 г., при това само на фасадата, по програмата “Красива България”. Тогава, по препоръка на специалисти, беше унищожен бръшлянът, растящ по стените на сградата. Оголването на една от любимите на равненци сгради предизвика много полемика и много експерти се обявиха против отсичането на зеленината, но в крайна сметка това се случи.

16 години по-късно, сградата се нуждае от ремонт и реставриране, като междувременно започват да се появяват различни проблеми. Мазилката по северната стена на Аквариума започва да се рони. Зоната е обезопасена, като преминаването в близост е забранено.

Желанието на директора на институцията е да върне облика на сградата до блясъка от годините на откриването ѝ през 1932 г. Тогава тя е била оградена с жив плет от чемшир и покрита от всички страни с бръшлян.

Доц. Петрова е готова да проучи възможността красивата зеленина да бъде възстановена по външните стени на паметника на културата за радост на варненци.