Ларва от муха наподобява вкуса на говеждо и сирене в храната за домашни любимци, за да се намалят въглеродните емисии

С нарастването на глобалното население търсенето на храна става все по-важен въпрос. Отглеждането на конвенционален добитък изисква големи количества земя и вода, чиято наличност едновременно намалява. В резултат на това способността да се задоволят нуждите на растящата човешка популация може да изисква алтернативни източници на качествен протеин.

Нарастването на търсенето налага използването на алтернативни и устойчиви източници и за храната за домашните любимци. Котките и кучетата играят важна роля в обществото, като осигуряват приятелство и подкрепа, а притежаването на домашни любимци е свързано с намалена честота на сърдечни заболявания, стрес и депресия.

Благодарение отчасти на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. светът направи огромни стъпки към “позеленяването” си през последните няколко години, с надеждата да ограничи въглеродните емисии и така да се бори с изменението на климата. Сега световните производители на храни за домашни любимци искат да изпълнят своята част от зелената реформа.

Протеините от месо вече се заместват с такива от насекоми в храните за котки и кучета, за да се намали въздействието върху околната среда и въглеродния отпечатък на домашните любимци. Големи марки наскоро се присъединиха към тенденцията, като използват изсушени ларви на черни войнишки мухи, докато други компании

влагат в котешката

храна протеини от щурци

Промяната в производството има за цел да намали 64-те милиона тона въглероден диоксид, който се отделя всяка година от производството и консумацията на продукти на месна основа. Използването на протеин от насекоми като основа за живтинската храна изисква много по-малко фураж, земя и вода и така генерира по-малко парникови газове на килограм от тези, направени с говеждо, свинско или пилешко месо. Някои световни компании казват, че техните ферми за насекоми генерират само 4% от текущите емисии, отделяни всяка година от стопанствата за крави, свине и пилета. Подобно производство

се нуждае от само 2%

от земята, необходима

за отглеждане на добитък,

за да произведе 22 килограма протеин.

Отглеждането на ларви на насекоми изисква много малка площ.
Отглеждането на ларви на насекоми изисква много малка площ.
Европа също е свидетел на нарастване на интереса към отглеждането на годни за консумация насекоми, след като по-рано тази година ЕС даде зелена светлина на първия хранителен продукт от буболечки, одобрен за консумация от човека.

Одобрение от европейските регулатори бе дадено за храни от изсушен жълт брашнен червей, разработен от базирана във Франция биотехнологична компания. Червеят може да се консумира като цялостна закуска или като съставка в бисквити, смутита или тестени продукти. Докато брашнените червеи консумират сходно количество енергия като прасетата, за да се създаде килограм протеин, те произвеждат между 10 и 100 пъти по-малко парникови газове. Буболечките също имат способността да се хранят с органични отпадъчни продукти като растителни, ресторантски и животински отпадъци, като по този начин

намаляват количеството на

изхвърляната от хората храна

В наскоро пуснатата на европейския пазар котешка храна протеинът от насекоми идва от ларва на черна войнишка муха. Използването на ларви позволява на компаниите да създадат вкус, който имитира говеждо и сирене, така че наши косматите членове на семейството вероятно не усещат разлика с традиционните продукти на месна основа. Протеинът от насекоми също включва полезната омега-6, заедно с девет мастни киселини за домашни любимци.

Само през последната година според изчисленията на производителите подобни продукти са спестили 218 млн. галона вода и са предотвратили 20,5 милиона грама емисии на парникови газове.

На пазара се предлагат храни за домашни любимци с щурци, черни войнишки мухи и брашнени червеи.
На пазара се предлагат храни за домашни любимци с щурци, черни войнишки мухи и брашнени червеи.
Щурците също са чудесен източник на витамини, минерали, омега-3 и 6 мастни киселини и всъщност осигуряват повече желязо, витамин В12 и магнезий, отколкото говеждото месо.

Използването на насекоми в храната за животни в ЕС дълго време бе забранено с регламент от 2001 г. През 2017 г. законодателството бе преразгледано и частично се премахна забраната, което позволи насекомите да бъдат включени във фуражите за риби. Това беше съчетано с друга промяна, която прекласифицира насекомите като суровини за животинска храна. Тази промяна засяга конкретно мазнини и протеини от насекоми, вместо да ги класифицира под широко название животински продукти.

Така ларвите на насекомите вече се използват в Европа и другаде за храна за пилета и риби, както и за храна за домашни любимци и тор, а одобрението на регулаторите може да стимулира инвестициите.

Насекомите може да улеснят и храненето на домашни животни с чувствителност или непоносимост към храна, тъй като са

източник на протеин,

който няма да дразни

стомашно-чревния им тракт

Животинският протеин е основна причина за стомашно-чревни проблеми и протеинът от насекоми може да бъде алтернативен източник за тези домашни любимци.

Новите съставки за храна за домашни любимци в Европа трябва да следват определени строги разпоредби, което прави одобрението им дълъг процес. Съставките трябва да бъдат подложени на научна оценка, преди да се считат за безопасни за консумация, а за разрешение трябва доклад за оценка на безопасността.

Въпреки всички предимства, които осигуряват протеините от насекоми, има някои потенциални предизвикателства, причинени от опасенията за производството и безопасността. Притеснителни са липсата на технологии и средства за ефективно събиране и производство на насекоми. Машините трябва да разполагат с подходящо заграждение за всеки жизнен цикъл на насекомото, както и контрол на температурата, което е от ключово значение за развитието им. Трябва също да се вземе предвид срока на годност на насекомите в продуктите за животни. Буболечките имат също способност да натрупват потенциални опасности, като замърсители, патогени, концентрация на тежки метали, алергени и пестициди и др.