На 24 юни, Еньовден, билкарската традиция повелява да се стане рано, преди изгрев-слънце, защото това е времето, в което билките имат най-голяма сила.

Затова и този ден е наречен на св. Иван Билкобер.

За да е здрава годината, в ранен час след падането на росата в сухо и слънчево време се берат 77 билки и половина. Сред тях са липов цвят, жълт кантарион, бял равнец, лайка, мента, мащерка, еньовче, маточина. Тогава не само те, но и росата е лековита. Дори има поверие, че е хубаво човек да се изкъпе в росна вода от Еньовден.

Всички тези треви със звучни имена са част от българската народна медицина, чиито корени идват от времената на траките, славяните и прабългарите.

А най-достоверният източник за всички билки по нашите земи е “Енциклопедия на лечебните растения в България” от Илия Ланджев (уви, вече покойник, но виден наследник на делото на семейството си). На над 250 страници той е направил нещо невероятно - анализирал е и разказал за билките. С факти, химически анализ и коя за какво помага.

Според енциклопедията, дело на Книгоиздателска къща “Труд”, лекарствата се приготвят като чайове, прахове, маджуни, компреси, бани и др.

Как се вземат билките: чрез отвара, запарка, има ги и във вид на таблетки.

В онлайн изданието ни 24chasa.bg ще намерите информация за какво помагат и защо лекуват. Там ще прочетете и за върбинката, и за градинския чай, за девесила, дряна, игликата, зимзелена, анасона, алоето, за чубрицата и бъза, дори за татула (и той, и рицинът не са отрова, но трябва да се внимава).

Уникалният списък на стотици полезни растения и какво лекуват прочетете ТУК