10 адвокати и ромски медиатори ще разрешават безплатно правни спорове и съдебни дела на социално слаби жители на Варненско в продължение на две години. Консултациите се предоставят от мобилни екипи, а у условието е търсещият правна помощ да има доходи под прага на бедност, което декларира предварително Това съобщи във Варна Виктория Николова – управител на Областния информационен център, където бе представен проекта за безвъзмездна правна помощ. Целта е хората в отдалечени селища без достъп адвокати да имат възможност за юридическа помощ.

Основните групи, с които се работи, са жертви на семейно насилие, деца в риск и ромско население. Правните консултации се извършват по проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече граждани от уязвими групи, като основният фокус е върху жертви на домашно насилие, деца в риск и представители на ромската общност, включително живеещи в отдалечени и изолирани селски райони.

Освен в Област Варна, проектът се изпълнява на територията на Стара Загора и Велико Търново.За Варненска област са ангажирани 10 адвокати, които ще обикалят всички общини и ще провеждат срещи с желаещи да получат юридически съвет. Със съдействието на кметовете ще се изготвят списъци и график на посещенията.

До момента на терен са проведени консултации в Игнатиево, Тополи и Ветрино.  Най-често хората се обръщат към юристите за разрешаване на семейни проблеми - двойки без брак спорят за родителски права или не знаят как да получат издръжка. Търсят се съвети за узаконяване на къщи в ромските махали, както и за неплатени здравни осигуровки и кредити. Идеята е след анализиране на юридическите казуси по места да бъде създаден механизъм за помощ. Изпълнението на проекта ще продължи до февруари 2023 г..

Заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева и заместник-омбудсманът на Република България Елена Чернева ще посетят днес пункта за предоставяне на безплатна правна консултация на хора от уязвими социални групи в област Варна, който се намира на улица "Пирот“ № 8А в морския град.