Варненци излизат на седми пореден протест срещу изсичането на защитна гора в местност "Коджа Тепе". Протестиращите ще се съберат днес от 17:30 ч. пред сградата на Окръжна прокуратура - Варна.

"Именно прокуратурата е институцията, на която разчитаме да ни защити и да върне законния статут на гората на Коджа тепе", пишат протестиращите в обявата на събитието в социалната мрежа "Фейсбук".

Протестиращите настояват за незабавно спиране изсичането на защитната гора, възстановяването й и връщане на официалния й статут. Това е седвият подред протест на жителите на района в защита на тяхната кауза. 

Районът в местност "Коджа Тепе" е залесен изкуствено през 1951 г. Това се случва след серия свличания на земни маси и наводнения в няколко варненски квартала, включително курорта "Св. Св. Константин и Елена". По съмнителен начин, според протестиращите, търговско дружество успява да придобие терени през годините и да промени техния статут. В момента е изсечена огромна площ от укрепващата прилежащия скат гора. Там се планира строителство, срещу което се обявяват протестиращите. Живеещите в района предупредиха на предходните четири протеста, че продължаването на проекта за застрояване застрашава имуществото, живота и здравето на стотици семейства. Унищожаването на защитната гора е предпоставка за предизвикване на свлачищни процеси, които ще нанесат щети за десетки милиони, алармират протестиращите варненци.

Снимка "24 часа"