Възстановяват панорамния път за Златни пясъци със средства от държавата след като кметът на Варна Иван Портних е отправил предложение за сътрудничество между Община Варна и АПИ, научи “24 часа”.

На 19 март тази година Портних изпратил писмо до директора на АПИ с предложение за сътрудничество за изграждането на пътя, затворен заради свлачище повече от 16 години, става ясно от публикувани в сайта на общинския съвет документи.

В мотивите си кметът на морския град посочва, че към настоящия момент няма алтернатива на път I-9 Варна-Златни пясъци. В случай на аварийното му затваряне - няма възможност за преминаване на специализирана техника — линейки, пожарна и други от и към града. Затруднени са комуникациите за комплексите "Ривиера" и "Златни пясъци“, както и за всички живеещи във вилната зона "Ален мак" и "Трифон Зарезан".

Общината търси финансиране за възстановяване на панорамния път Варна – Златни пясъци, в участъка на свлачището край спирка „Трифон Зарезан“ от години.

От публикувания отговор на шефа на пътната агенция Георги Терзийски става ясно, че те са заявили своето принципно съгласие.
Изготвеният през 2017 г. идеен проект предвижда изграждането на естакада с дължина около 200 метра над свлачищния район, която ще бъде монтирана на специални пилоти. По нея ще преминават двулентово пътно платно, велоалея и пешеходна алея. Предвидена е панорамна площадка в централната най-висока част.

Финансирането на обекта ще е изцяло за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура”. За реализация на съвместното сътрудничество Община Варна ще предостави за безвъзмездно ползване проектните материали. Освен това ще оказва съдействие на всеки етап на съгласувателните процедури и тези по изграждане на обекта. Общината е готова да извърши за своя сметка при необходимост процедурите, осигуряващи теренното обезпечаване на обекта, включително и отчуждителните такива.

От Агенция „Пътна инфраструктура” се очаква да извършат необходимото за осъществяването на строежа, както и да организират дейностите по провеждане на процедурите по избор на изпълнител на техническия проект, строителния надзор и др.

Поради факта, че свлачището е активно и геоложките условия се променят с времето, е целесъобразно непосредствено след осигуряване на финансирането, да се пристъпи към изпълнение на системата инженеринг – проучване, проектиране и изпълнение. Това също ще е за сметка на Агенцията.

Проектът включва още възстановяване на инфраструктурата на района, обслужваща приблизително 3000 домакинства, както гостите и туристите в района, възстановяване ландшафта и плажната ивица, елиминиране на негативното действие на геодезичните (свлачищни) процеси; изграждане на нови зони за обществен отдих.