Около допинг скандала с тримата национали по плуване Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов стана ясно, че се очаква резултатът от пробата на още един съсстезател.

Според информация на “24 часа” са проверени общо петима. Освен трите положителни проби има една отрицателна и въпросния тест, за който предстои да се разбере какъв е . Той е на Габриела Георгиева.

Николов, Баблаков и Панайотов бяха хванати с препарата станозолол, който може с пълно право да бъде сложен в графата “спомени от старите ленти”. През 1988 г. с него на олимпиадата в Сеул бе спипан Бен Джонсън.

Плувците твърдо заявяват, че са поемали в организмите си само това, което лекарят на националния отбор Любомир Петров им е давал по време на лагерите. Той, както и всички отговорни фактори във федерация също са абсолютно категорични, че няма как на състезателите да е даден въпросният анаболен стероид.

След като стана ясно за положителните допинг проби, плувците обявиха, че в пластмасова чашка им се дават една камара хапове и те няма как да знаят какво има там.

Ситуацията е такава, че абсолютно няма как да се докаже дали едната или другата страна е направила нещо нередно.

В търсене на решение от федерацията заговориха за случайно попадане в организма на национолите на въпросната съставка, която дава взривна енергия.

Вземането ѝ абсолютно безумие с оглед на това, че остава в кръвта до 9 месеца, а понякога и повече. С други думи казано - няма как да ти се размине.

Заради логиката, че няма как някой да предприеме подобен ход, възникна версия за външна намеса, целяща дискредитирането на състезателите, а и на федерацията.

Случаят предизвика вълна от защитни реакции за състезатели. При тях най-атакуван за случилото се бе главният мениждър Кристиян Минковски.

В четвъртък от централата ни привикаха на среща Николов, Баблаков и Панайотов.

“На всички медалисти сме давали витамини в чашки и не е имало проблем, затова за мен е шок и ще направя всичко възможно да намерим виновника. Никога не съм бягал от отговорност. От доста години е практика да се дават хапчета в пластмасови чашки. Защо да я сменяме тази практика, след като до 4 февруари има 200 отрицателни проби. Всички много добре знаят какво пият, защото се разписват, преди да ги получат. Защо сами да си разопаковат витамините, не е проблемът, че се дават с чашки. Прави се за улеснение на състезателите. Няма да сменяме тази методика”, заяви президентът на федерацията Георги Аврамчев.

Той обясни, че ще бъдат изследвани в независима лаборатория всички добавки, които спортистите са приемали на подготвителните си лагери. Целта е да се провери дали в някои от тях не участва по някакъв начин препаратът, направил белята.

“Проведохме приятелски разговор с нашите състезатели и стана ясно, че ние сме заедно както винаги. Те се убедиха, че не може да има съмнения в доктора и в старши треньора. Аз вярвам на всички. Съжалявам, че се получи едно взаимно упрекване между нас и състезателите, но сега сме обединени и желанието ни е да има прозрачност”, заяви още Аврамчев. (24часа)

Федерацията няма

да сменя метода

за раздаване на

хапчета в чашки

ГЕОРГИ АВРАМЧЕВ