ГЕРБ води с 4,8% пред БСП, сочат данните от специално проучване на изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”

Запазва се формулата 5+2 – пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера.

Дистанцията между първите партии - ГЕРБ и БСП, леко се увеличава.

47% заявяват,

че ще

гласуват на

предстоящите

парламентарни

избори

Това показва специално проучване на изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено в периода 12-19 февруари 2021 г.

Малко по-малко от половината българи (47%) декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Тези, които се колебаят, остават малко над една пета (21%). 23% пък декларират, че няма да гласуват на 4 април.

Сравнението между данните от проучването на “Тренд” през януари и февруари т.г. показва, че дистанцията между първите две партии леко се увеличава в полза на ГЕРБ, който държи първото място с 28,9% от заявилите, че ще гласуват.

БСП се ползва с подкрепата на 24,1% от гласуващите.

“Има такъв народ” запазва третата си позиция с 12,9% от гласуващите,

следвана плътно

от ДПС с 11,1%

Моментната картина сочи, че “Демократична България” е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6,2% от заявилите, че ще гласуват.

“Изправи се! Мутри вън!” и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания

ще бъде от

решаващо

значение

Под бариерата към момента остават новосформираната “Патриотична коалиция Воля-НФСБ” (2,6%) и “Възраждане” (1,1%). Останалите партии и коалиции събират под 1% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Обърнахме се към политолога Димитър Ганев от “Тренд” с два въпроса във връзка с проучването.

1. Избирателна активност от 47% ли да очакваме на изборите на 4 април?

2. Коя е причината за увеличената дистанция между ГЕРБ и БСП?

Ето коментара му:

“Опитът ни показва, че броят на деклариращите, че ще отидат до урните, обикновено е по-висок от реално упражнилите правото си на вот в деня на изборите. Дължи се на някаква форма на престижност в това да кажеш, че ще отидеш и ще гласуваш.

Има обаче и още една неизвестна, която трудно може да се предвиди. Във всички държави, провеждали избори тази и миналата година, активността е по-ниска от традиционната заради пандемията. В България тези, които са силно притеснени да не се заразят с COVID-19, са около 20%, показва скорошно проучване на “Тренд”. Нищо чудно да се окаже така, че на изборите да имаме по-ниска избирателна активност от декларираната тъкмо заради такава немалка група потенциални избиратели.

Друг съществен момент в проучването е увеличената дистанция между ГЕРБ и БСП в сравнение с преди месец. Причина за този лек ръст е немалкият дял хора, според които правителството се справя с коронакризата, а това е тема номер едно в момента.

Позитивна оценка на ГЕРБ в това отношение дават и хора, които не са привърженици на партията.

За сметка на това в последния месец в БСП продължиха вътрешните противоречия. Изборните им листи допълнително внесоха напрежение между централното ръководство и местните структури. Вероятно причината да няма прилив на подкрепа към БСП в сравнение с преди месец е тъкмо тази.”