БФС премахва ограничението до трима чужденци извън Европейския съюз да имат право да са в игра по едно и също време в мачове от Първа професионална лига, като от сезон 2021/2022 по петима футболисти извън ЕС ще могат да са сред 11-те избраници на треньорите за стартовия състав или да се оказват в един и същи момент в игра за отбор от българския елит.

Това е най-същественото предложение за промяна в Наредбата за първенствата и турнирите, прието от Изпълнителното бюро на БФС.

Досега един клуб можеше да има петима картотекирани извън ЕС, но до трима можеха да играят едновременно. Рестрикцията отпада, което дава още по-голяма възможност за почти изцяло чуждестранни отбори заедно с останалите легионери от страни - членки на ЕС.

Сред корекциите в наредбата е редуцирането на общата бройка картотекирани футболисти без изискване за тренираност от 25 на 20.

Клубовете от Първа лига могат да картотекират неограничен брой футболисти, родени след 1 януари 2000 г., с изиграни най-малко два пълни последователни сезона от сезона на навършване на 16 г. във футболния клуб. При участие на такива състезатели за не по-малко от 45 минути в среща от Първа лига БФС заплаща на съответния клуб сума в размер на 250 лв. на човек за до двама състезатели в двубоя. Или до 500 лв. на клуб за мач.

Решенията на Изпълнителното бюро ще бъдат предложени за гласуване на следващото заседание на Изпълнителния комитет на БФС през март.