"Забелязва се тенденция на увеличаване на броя новозаразени от COVID-19 във Варна, а респективно и ръст на хоспитализираните. 112 са свободните легла в болниците за лечение на коронавирусна инфекция", съобщи д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ-Варна, по време на редовния седмичен брифинг, на който беше съобщена актуална информация за разпространението на коронавирус в града и региона.

“Варна отново влезе в червената зона за висока заболеваемост над 100 болни на 100 000 души. Разпространението е само дифузно, за периода не са установени гнезда на заразата. Продължават проверките за спазване противоепидемичните мерки. Съставени са няколко акта, включително и на кол център за нарушаване на разпоредбите на властите за брой служители в едно помещение”, съобщи по време на срещата с журналисти областният управител Стоян Пасев.

По думите му към момента с приоритет са целевите групи, като последната такава група са участниците в изборите. 650 са секциите на територията на област Варна, а 17 са мобилните. Това прави около 4500 души, 20% от които са заявили желание за ваксинация до днес.

Ваксинацията на желаещите извън приоритетните фази продължава, ваксини има и за утре до края на деня. Нови пратки се очакват също още утре, както и през следващите дни, увери Пасев.

"Очакваме ваксини в петък, събота и в понеделник, а от 1 март всичко би трябвало да се регулира, тъй като тогава се очакват по-големи пратки", каза областният управител.

Михайлова допълни още, че в момента количеството на ваксини е ограничено, а в зеления коридор в РЗИ са се образували опашки от чакащи.

До края на седмицата трябва да пристигне доставка от ваксината на AstraZeneca, а в началото на седмицата и на Pfizer.