18-те декара земя от Ботаническата градина във Варна, към които имаше претенции от частни лица са върнати обратно във владение на Софийския университет. Добрата новина съобщи за “24 часа” директорът Огнян Илиев.

Варненският окръжен съд отмени със свое решение т. нар. въвод във владение на частни лица на поземлен имот на площ от 18 декара в рамките на Ботаническата градина във Варна, постановен на 26 август миналата година. Решението е от 19 февруари, предстои частен съдия-изпълнител да се заеме с въвеждането на собствениците в заграденото място.

Припомняме, че Ботаническата градина загуби достъп не само до част от имота си, но и до уникални растителни видове на територията на оранжерията си. 18-те декара бяха оградени от частни лица, които поставиха охрана и не позволяваха служители на парка да вземат ценни растителни видове, което доведе до унищожаването им.

Съдът разпорежда да бъдат платени от частните лица 2400 лева на Софийския университет, собственик на Ботаническата градина за разноските по адвокатската защита, а частният съдебен изпълнител да осъществи обратен въвод във владение на Софийския университет. Решението по казуса е окончателно.

“Много сме доволни от решението на съда, то е окончателно и се съмнявам частните лица да се заемат наново с нови съдебни дела. Жалко за разсадника, всичко е унищожено от тях, хвърлиха ценни видове”, допълни Илиев.

Той допълни, че въпреки трудностите са успели да засадят около 30 000 грудки и тази пролет варненци ще се радват на многоцветни и различни сортове лалета.