В момента тече планираният ремонт и модернизация на Зоопарка във Варна, съобщи директорът Иванка Стоянова. Първо се ремонтират сектор „Хищници“ и зона „Големи котки“.

На втори етап ще бъде обновен входът за посетители, зоната за отдих, ще се ремонтират клетките и пространствата на сектор „Маймуни” и „Хищници“ - зона „Вълци”.

Целта е да се осъществи по-добър комфорт на животните в среда близка до естествените им обитания. Финансирането на ремонта е чрез Фонд за градско развитие Северна България“, чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

На територията на лъвовете ще се обособят две зони - за лъвове и тигри. Съществуващото помещение ще се запази, а двете територии ще се разделят с плътна стена, която ще продължи като гръб на загражденията. За директно наблюдение на лъвовете се предвижда направата на сух ров.

Ще се монтират бронирани стъкла за близък контакт с животните. Останалата част от територията ще е оградена с двойна ограда и отделяща хората от хищниците.

В откритата територия на животните ще се изградят изкуствени стръмнини, езера и катерушки за игра на лъвовете и тигрите. В стената и оградите ще се монтират специални стоманени приспособления за контролирано преминаване на животните.

За успешното изпълнение и реализация на проекта се наложи преместването на тигрицата в Зоопарка в Ловеч, а на нейното място бяха временно настанени лъвицата и малките лъвчета – Косара и Симба. Те се чувстват много добре, продължават да растат с високи темпове и изследват новото си местообитание, което е оборудвано със съоръжения за развлечение и платформа за катерене, обясни Стоянова.

За целите на ремонта в сектор “Хищници” движението на посетителите по алеите беше пренасочено, а района - отделен, за да се подсигури успешното реализиране на проекта от страна на изпълнителната фирма.

Реконструкцията цели да промени остарялата концепция на бетона и асфалта, използвана в строителството на клетките в зоопарковете през 60-те и 80-те години, и да създаде условия, които удовлетворяват етологичните нужди на животните, осигуряват лично пространство и необходимата социална среда.