„От около седмица в Каварна посрещаме румънски туристи, които са малко. Това са основно семейства, които пристигат с автомобилите си за почивка през уикенда. Български туристи почти няма” – каза председателят на туристическо сдружение „Каварна” Дарина Аргирова.

Според нея, туризмът се е върнал на нивата от 1990-91 г. и възстановяването ще трае до 2024 г. „Има много хора от бранша, които затвориха. Вариантът е колкото може по-скоро да се отвори.. Повече резерви няма. Миналата година я пишем нулева” – добави тя. Ресторантьори и хотелиери от общината очакват поне да има летен сезон. „Няма яснота, защото всяка държава си определя политиката. Не знаем дали ще има руски, немски туристи и т.н. В началото на март-април ще се разбере дали има фалирали фирми, със сигурност ще има, защото няма да имат средства да се подготвят за сезона” – прогнозираа Аргирова.

Подкрепа за искането за отварянето на заведенията от 1 февруари има от регионалната организация в Добричка област на Браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите – каза председателят й Димитър Димитров.”При нас има и различни мнения, защото поначало месеците януари и февруари са слаби за туризъм в нашия регион. Засега заведенията за хранене разчитат само на разнос на храна, но това спасява около 20 процента от работещите” – добави той.