Работи на големите имена на българското пластично изкуство, притежание на фонда на Варненската галерия, ще бъдат експонирани от 20 януари до края на февруари във впечатляваща експозиция.

По традиция Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, започва годината с внушителен проект, представящ богатството на нейните фондове. Изминалата година беше открита с изложба, посветена на 70-годишнината на галерията, а сега проектът „Новатори от 80-те години на ХХ век“ селектира 70 автори, определящи за пластичното изкуство във Варна и България в един от най-силните периоди за изкуството през миналия век.

През 80-те години вълната на промени, идващи от разкрепостяването на мисленето в областта на културата, има своя най-плодотворен прилив. Тогава изгряват звездите на големите артисти, които ще бъдат определящи за облика на изкуството в България вече четири десетилетия.

Изложбата ще приеме първите си посетители на 20 януари от 15:00 до 18:00 ч., без фиксиран час за официално откриване, а ще може да бъде разгледана до 28 февруари при спазване на противоепидемичните мерки.