Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна вече предоставя нова услуга на своите читатели с първия в страната библиомат. Той е монтиран пред входа на библиотеката, която се помещава в сградата на община Варна. Библиоматът дава възможност на хората да вземат заявените книги по всяко време на денонощието, в почивни и празнични дни, без дори да им се налага да влизат в библиотеката.

Проектът, чието осъществяване подпомогна евродепутатът от Варна Емил Радев, улеснява достъпа на читателите до ресурсите на библиотеката. Новата услуга на практика позволява заявените по електронен път книги да бъдат получени по всяко време на денонощието, в празнични или почивни дни. Като посланик на библиотеките в ЕП се надявам читателите да оценят удобството и много скоро и други библиотеки в страната да използват БиблиоМат, коментира във Варна Радев. 

Директорът на библиотеката Радка Калчева благодари за финансовата подкрепа за реализацията на тази иновативна идея на евродепутата Емил Радев.

„Освен трудности, кризата с Covid-19 отвори и нови възможности. Благодаря на креативния екипа на варненската библиотека за тази идея. По този начин все повече хора ще имат достъп до книгите и материалите в библиотеката, което е хубаво в тези кризисни времена”, каза още Емил Радев и изрази надежда, че и други библиотеки в страната ще последват този пример.

Според народния представител Емилия Милкова, която е бивш директор на библиотеката, се спазва традицията Варна да бъде пионер в иновациите на библиотечната дейност в страната.

Евродепутатът Емил Радев подпомогна финансово първата в страна библиотечна иновация.
Евродепутатът Емил Радев подпомогна финансово първата в страна библиотечна иновация.