Ивайло Янакиев от Варна има хоби, различно от това на неговите връстници. Той прекарва голяма част от свободното си време в малката си работилница, където от стари части сглобява работещи компютри, които дарява на училища и деца в затруднено положение. 

Започнал да сглобява компютри преди три години и вече е раздал над 30 компютъра, разказа за “24 часа” Ивайло. От началото на ковид кризата, 12 компютъра са стигнали до нуждаещи се от тях, дарителят винаги търси сам подходящите потребители. 

Старите части и конфигурации намира лесно, не е обявил специализирана кампания за тяхното събиране, защото се притеснява, че няма да смогне на доставките. 

Ивайло е на 30 години и работи в ТЕЦ Варна. Споделя, че самият той знае какво е да нямаш и така е решил да прави добро за другите. Много хора му изпращат стари части, лаптопи и монитори, които той складира. А тези, които не му вършат работа за конкретна конфигурация ги продава и с парите купува нужната част. 

Последният сглобен компютър вече пътува за Ямбол в отговор на кампания за дете с увреждания, което има нужда от техника за своята рехабилитация. 

Младият варненец получи и грамота от начинанието “Добрите примери”, които подкрепят хора, помагащи на нуждаещи се.