Испания преживява втора вълна на заболяването, през уикенда беше отбелязан един негативен рекорд от 52 000 заразени, а през изминалата седмица се отчитаха до 20 000 души на ден. Заразените са повече отколкото по време на първата вълна, но смъртните случаи са значително по-малко, по-нисък е натискът върху болниците и самите болници са много по-добре подготвени.  Това каза за БНТ посланикът на България в Кралство Испания Иван Кондов.

Мерките, които въвежда правителството, са вечерен час от 23:00 до 6:00 часа, като автономните области могат да го променят с един час напред или назад; ограничаване събирането на повече от 6 човека на едно място; запълване на заведенията до 50%

Отделни автономни области са приели още по-драстични мерки, като например в Каталуния бяха затворени баровете и ресторантите, има и ограничения за излизане от областта. Хората приемат положително мерките, защото бяха шокирани от високата смъртност през първата вълна. Според статистиките 75% от населението одобрява рестрикциите.

Сигурно има българи, които са заразени, но не са търсили помощ от посолството, заяви посланикът.

Легално пребиваващите в страната българи имат същите права, като испанците и за тях е напълно достатъчно да се обадят на личния си лекар и на телефон, специално посочен за симптоми с COVID-19.