Премиерите на Република Северна Македония и Република България Зоран Заев и Бойко Борисов разговаряха по телефона за сътрудничеството между двете страни, съобщават изданията в Скопие, предаде БТА.

В телефонния разговор е била обсъдена и организацията на посещение в скоро време на премиера Зоран Заев в Република България, както и съвместно окуражаване на работата на историческите комисии за намиране на приемливи решения за двете страни, пише "Слободен печат".

Премиерът Борисов заявил, че България остава последователна в подкрепата на европейското бъдеще на Северна Македония, при което заедно с премиера Заев изразили увереност, че двете страни остават ангажирани в изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, съобщиха от правителството на Северна Македония, пише "Слободен печат".

"Независен вестник" съобщава, че министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи от днес е на двудневно работно посещение в Брюксел, където ще се срещне с високопоставени представители на европейските институции.

Ключова точка в разговорите на Османи ще бъде европейското досие на Северна Македония. Фокусът на Османи е до края на годината този процес да доживее успешното си приключване в рамките на германското председателство на Съвета на ЕС чрез приемане на преговорна рамка, която представлява водещ документ в присъединителните преговори и провеждането на първата междуправителствена конференция, която традиционно маркира началото на преговорите на всяка страна кандидатка, пише изданието.

Вестник "Нова Македония" съобщава, че пенсионерите с пенсии до 15 хиляди денара, самотните родители и търсещите работа ще получат платежни карти от 6000 денара като част от четвъртия пакет мерки в помощ на икономиката заради пандемията от коронавирус.

Премиерът Зоран Заев обяви, че 5726 самотни родители ще получат помощ от държавата в размер на 6000 денара. Пенсионерите с пенсия до 15 000 денара, а такива са 182 271 души също ще получат платежна карта от 6000 денара. Според Заев първите три пакета мерки са предотвратили икономически последици, които е можело да бъдат драматични и дългосрочни, пише скопският вестник.

Според лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ четвъртият пакет мерки на правителството на Зоран Заев е закъснял и няма да отговори на нуждите на македонската икономика и на гражданите, а тъкмо напротив - допълнително ще задълбочи и без това тежкото положение в държавата, пише "Слободен печат". Според Мицкоски мафията ще стане по-богата, а народът по-беден.