Военните действия в Нагорни Карабах са продължили в нощта срещу понеделник. Това написа официалният представител на Министерството на отбраната на Армения Артсрун Ованесян на страницата си във „Фейсбук“, предава ТАСС.

„През нощта военните действия продължиха, нашите Въоръжени сили постигнаха значителен успех. Все още обаче няма затишие, боевете продължават, на места се водят артилерийски боеве. Загубите на наши войници, обявени от азербайджанската страна, не отговарят на реалността“, каза той, цитиран от Фокус.

В същото време Арменският единен информационен център към правителството на Армения съобщи в понеделник, че от 27 септември 31 войници на непризнатата Нагорно-Карабахска република са загинали в хода на боевете в Нагорни Карабах.

На 27 септември Баку съобщи интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия от Армения. На свой ред Ереван съобщи за офанзива от азербайджанските въоръжени сили в посока Нагорни Карабах и обстрел на населени места от непризнатата република, включително нейния административен център Степанакерт. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни. Арменските власти въведоха военно положение и обявиха мобилизация на резервисти. Азербайджан също реши да въведе военно положение в цялата страна.

Баку и Ереван оспорват принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем прилежащи към него региона.