След двудневно заседание, продължило над 20 часа, и проведено въззивно съдебно следствие по процеса срещу двама подсъдими за контрабанда на над 16 тона прекурсори и вещества за производство на синтетични наркотици, Апелативният съд във Варна обяви делото за решаване, съобщават от институцията.

Пресслужбата на съда припомня, че подсъдими са холандските поданици Робърт П. и Курт М. По време на разследването са били извършени две „контролирани доставки“ на вещества до крайния получател в Нидерландия и до склад край София. Товарите тръгвали с кораби от Виетнам и Китай. Прекурсорите PMK – 4 297,5 тона и APAAN – 4 400 тона, и материал за производство на наркотични вещества APAA – 7 525 тона били декларирани като почистващ препарат и киселина. Властите в Нидерландия и Испания установили нелегални нарколаборатории на адресите, за които били предназначени две от пратките. През януари тази година Окръжен съд – Варна е осъдил Робърт П. и Курт М. за това, че от януари 2017 г. до март 2018 г. в съучастие и при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително са пренесли през Митнически пункт Пристанище Варна - Запад 16 222,5 тона прекурсори. Предметът на контрабандата е в особено големи размери – според първата инстанция, на обща стойност 5 989 762,88 лв. и представлява особено тежък случай. Двамата трябва да изтърпят по 10 години лишаване от свобода и да заплатят глоба в размер на по 100 хиляди лева. Окръжният съд обаче ги е признал за невинни в извършване на контрабандата до пълния размер, посочен в обвинението, на стойност 225 640 000 лв.

На предходното заседание през юни въззивният съд назначи петорна съдебно-медицинска експертиза по отношение на Курт М. Според заключенията на вещите лица, изслушани в залата, здравословното състояние на 58-годишния мъж не налага болнично лечение. Поддържащата терапия може да се извършва в условията на местата за лишаване от свобода. Съдебният състав остави без уважение направените от шестимата защитници доказателствени искания. Сред аргументите е това, че събраните доказателства дават възможност за произнасяне по вината на двамата съпроцесници. Съдът прие, че делото е изяснено от фактическа страна.

В пледоарията си представителят на държавното обвинение изтъкна трансграничния характер на престъпната дейност и наличието на планове за нейното бъдещо продължаване, чрез купуване на фабрика в Бургас. Апелативната прокуратура счита, че контрабандата възлиза на 9 351 834,64 лв. и иска двамата да бъдат осъдени до този размер, изчислен от експерти на Eurojust.

Адвокатите на подсъдимите оспориха инкриминирането на едно от веществата – APAA, тъй като в периода на деянието то не е било включено в забранителен списък. В товарния контейнер не е имало и съоръжения, чрез които този материал да бъде преработен в наркотик, а това, според прочита на Наказателния кодекс от защитата, е изискване на закона. Процесуалните представители оспориха трансграничния характер на незаконната дейност и бъдещото й планиране в България. Те помолиха за оправдателна присъда или връщане на делото за ново разглеждане от първата инстанция или за доразследване от досъдебното производство.

Съдът не уважи исканията за определяне на по-леки мерки за неотклонение на Робърт и Курт, тъй като не са настъпили нови обстоятелства, които да го налагат. Съдебният състав прецени за адекватно задържането им под стража.

Варненският апелативен съд ще се произнесе със съдебен акт в законовия двумесечен срок.