Цяла седмица мъж и възрастна жена живяха на пейката на спирка “Севастопол” в центъра на Варна. Гледката разтревожи много варненци, които се опитаха да помогнат на изпадналите в беда хора. Много от тях са алармирали социалните служби и още на същия ден представител на приюта за бездомни отишъл на място и лично поканил двойката да се настани в дома.
“Направих всичко възможно да ги убедя да дойдат в приюта, но те отказаха. Разбрах се с хората, които се грижат за тях да ги убедят да го направят”, каза за “24 часа” социалният работник в приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица Митко Терзов.
Възрастната жена е майка на мъжа, преди осем години остават без дома си заради имотна измама. От тогава Илия и 86-годишната Надежда са по приюти, по улиците, и къде ли не. Това е историята, разказана от тях на загрижена варненка. Двамата не искат да се разделят. Илия разказва, че майка му е пенсиониран счетоводител от корабостроителния завод в града, говори четири езика, сега с множество заболявания.
В момента двамата са настанени в хотел, платен от съпричастни на тяхната съдба съграждани.

В приюта за бездомни във Варна има място и храна и могат да останат колкото е необходимо, уверява социалният работник Терзов.