В ареста остават трима русенци, обвинени в грабеж придружен с убийство на чуждестранен студент във Варна

В три отделни заседания, Окръжен съд – Варна определи мерки за неотклонение „задържане под стража“ на 21-годишната Ренета Николова, 34-годишният Людмил Мутафов, 43-годишният Радослав Маджаров, обвинени за грабеж, придружен с убийството на 35-годишен гражданин на Австрия.
Обвинението спрямо тримата е за тежко умишлено престъпление, за което НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.
И тримата обвиняеми са от Русе, като има данни че често са пребивали в различни хотели в различни градове на страната. Според прокуратурата Ренета се е занимавала с проституция.
На 8 август тази година тялото на Мулла М. е намерено в хотелска стая в центъра на Варна. Аутопсията сочи, че смъртта на мъжа е причинена от предозиране с различни видове наркотични вещества в комбинация с лекарства, които у нас се изписват със зелена рецепта.
В заложна къща във Варна са били открити вещи на починалия 35-годишен мъж – лаптоп и часовник, оставени от Людмил и Радослав.
Според обвинението, двамата съучастници на Ренета й дали наркотични вещества, с които чуждестранният студент да бъде упоен и след това ограбен. Експертизите показват, че именно рисковите лекарства и дрогата са причината за смъртта на Мулла. Разследването по случая е установило, че тримата не прилагат престъпната схема за първи път.
При задържането у тримата обвиняеми са намерени и иззети различни видове наркотични вещества и две електронни везни. Пет дни преди грабежа, придружен с убийство, те са били установени да държат стая в друг варненски хотел, където били открити наркотични вещества и електронна везна.
Ренета Николова и Людмил Мутафов са с чисто съдебно минало, но с множество криминалистични регистрации за престъпления от общ характер, основно срещу собствеността.
Радослав Маджаров е осъждан многократно за различни по вид престъпления, като с указ на вицепрезидента на България през 2007 година е бил помилван.
Защитата и на тримата обвиняеми поиска по-леки мерки за неотклонение от „задържане под стража“ с мотива, че тримата имат постоянни адреси в Русе. Адвокатите на Радослав Маджаров и Людмил Мутафов посочиха, че не е обосновано предположението за съпричастността им към престъплението.
Прокуратурата възрази на тези доводи и изтъкна, че има достатъчно данни, че тримата не пребивават на постоянните си адреси, а отсядат в различни хотели из страната. Отделно по досъдебното производство са приложени заложни билети, с които обвиняемите са предали вещи на починалия австрийски гражданин.
След като разгледа събраните до момента доказателства, съдебният състав на Варненския окръжен съд прецени, че може да се направи обосновано подозрение за съпричастност и на тримата обвиняеми към престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Потвърждават го направените свидетелските показания, намерения панталон на убития в Ренета, документите от заложната къща и др. Съдът намери, че е налице и опасност тримата да се укрият предвид наличните характеристичните данни за тях и честата смяна на местонахождението им. Този извод съдът извежда и от предвиденото наказание за този вид тежко престъпление, наказуемо с над 10 години затвор. Поради наличието на изискуемите от закона кумулативни предпоставки, Варненският окръжен съд определи като най- подходящи мерки за неотклонение спрямо Ренета Николова, Людмил Мутафов и Радослав Маджаров именно най- тежката - „задържане под стража“.

Определенията на Окръжен съд – Варна може да бъдат обжалвани пред Апелативен съд – Варна.