1. Ваш добър приятел пародира вашето поведение пред познатите ви. Успява да ги разсмее. Как ще реагирате?

а) Ще се засмея и аз, умея да се самоиронизирам и осъзнавам, че на моменти вероятно се държа абсурдно.

б) Ще се усмихна, но ще запомня, че се е опитал да ми се подиграе и ще му го върна при първия удобен момент.

в) Ще покажа на всички, че не намирам импровизацията му за смешна. Ако съм реагирал/а по определен начин, то е имало причина за това. Не е нужно някой да ме иронизира.

2. Ако попитате познатите си, как биха определили те вашите шеги?

а) Като изключително смешни.

б) Като забавни, но на моменти заядливи и неподходящи.

в) Като прекалени, понякога се налага да обяснявам какво точно съм искал/а да кажа с шегата си.

3. Отивате на хижа с приятели. Заспивате рано и те решават да ви нарисуват мустаци и брадичка. Виждайки се сутринта, как ще реагирате?

а) Ще се засмея, стига да са се постарали както трябва с рисуването.

б) Ще запомня, че не е добра идея да лягам рано, но ще се постарая да им извъртя някакъв номер, може би пресолявайки общата храна.

в) Ще измия лицето си и ще им кажа, че се държат като ученици на лятна ваканция.

4. Трябва да пристигнете на работа в 8,00 ч сутринта. Затова навивате алармата си два часа по-рано. Сутринта обаче се събуждате в 10,00 ч. Малкият ви брат е решил, че ще е забавно да я изключи. Какво ще направите?

а) Няма да ми стане приятно, че закъснявам за работа, но в края на деня ще се постарая да обясня на брат ми каква е разликата между забавна шега и такава, която може да има сериозни последствия.

б) Много ще се ядосам, ще скрия всичките му дрехи, когато трябва да излиза с приятели.

в) Ще се развикам, че подобно поведение е недопустимо. Вероятно дори няма да му проговоря в следващите няколко дни.

5. Обичате ли да правите комедийни представления пред близките си, когато се събирате на семейни празници?

а) Да, във всеки удобен момент го правя. Харесва ми, защото виждам как всички искрено се смеят на хумора ми.

б) Да, но честно казано, понякога с хумора си отмъщавам на някого от близките ми, който ме е засегнал с коментара си. Понякога ми казват, че прекалявам.

в) Не особено, предпочитам да оставя подобен тип разсейване на някой друг от семейството. Забелязал/а съм, че повечето от присъстващите сякаш не се смеят, а просто се усмихват на шегите ми.

6. Ваш приятел се спъва на улицата и пада. Бързо се изправя, сякаш нищо не се е случило, и неловко се оглежда кой го е видял. Как ще реагирате?

а) Ще се разсмея на това колко е неориентиран и ще направя 1-2 шеги.

б) Ще кажа някой ироничен коментар и може би ще разкажа за смешната случка на познатите ни.

в) Ще го попитам дали наистина е добре и ще му кажа да внимава повече.

7. Когато се чувствате тъжни, какъв филм бихте си пуснали да гледате?

а) Определено някоя класическа комедия, която съм гледал/а и знам, че ще ме разсмее.

б) Някой екшън филм, в който не липсва забавна размяна на реплики между героите.

в) Някоя драма, за да видя, че в живота на всеки има трудни моменти и няма смисъл да се чувствам тъжен/а за своите.

РЕЗУЛТАТИ 

Най-много отговори “а”

Вие оределено имате чувство за хумор, на което мнозина могат само да завиждат. Умеете да разказвате анекдоти увлекателно. Не само ги рецитирате, но и се вживявате в измислената случка, правейки малък импровизиран театър. Околните оценяват старанието ви. Освен това знаят, че можете да оцените добрия майтап. Разпознавате коя шега е смешна, с коя може да обидите останалите и коя има негативни последици. Освен това не си затваряте очите, когато някой реши да си направи шега на гърба на другия. Може да му обясните защо това не е забавно. Именно тънкото ви чувство за хумор ви печели приятели и кара непознатите бързо да изпитат симпатии към вас.

Най-много отговори “б”

Вашето чувство за хумор е спорно. Умеете да разсмивате околните, но често прекалявате със сарказма и иронията. Самият вие не понасяте, когато сте жертва на подобен тип шеги, но с удоволствие ги прилагате на околните. Понякога това е съвсем целенасочено. Вероятно сте от типа хора със силна памет и не забравяте, когато коментарът на някой ви е засегнал. В мига, когато може да си го върнете, го правите. По този начин се застраховате, че никой няма да посмее да ви обиди отново. Но дали това е правилно? Опитайте на моменти да се погледнете отстрани. Всеки понякога се държи леко абсурдно. Научете се да иронизирате себе си.

Най-много отговори “в”

Вие по-скоро сте сериозен човек, а не такъв, който се хвали с чувството си за хумор. Знаете, че то не е силната ви страна. Проблемът е, че когато някой си прави шега с вас, вие го приемате като обида, сякаш иска да ви се надсмее. Едва ли е така. Веротно се стреми да разчупи стената, която сте изградили около себе си, за да ви опознае. Трябва да се научите да разграничавате шегата от обидата. Освен това, когато разказвате виц, не е нужно да прекалявате с детайлите. Понякога толкова се оплитате около тях, че се налага да обяснявате какво сте искали да кажете.

Как смехът влияе на здравето ви

Краткосрочни ползи:

1. Стимулира сърцето, белите дробове и мускулите на тялото, защото смеейки се, организмът приема повече кислород. Не на последно място това увеличава и ендорфините в мозъка ви.

2. Облекчава стреса. Когато сте напрегнати или много притеснени, обикновено сърдечният ви ритъм се увеличава. За да го уравновесите, трябва искрено да се засмеете за няколко минути. По този начин предпазвате сърцето си.

Дългосрочни ползи:

1. Подобрява имунната ви система. Негативните емоции и мисли влияят на тялото ви. Заради предизвиканите от тях химични реакции в организма той става по-податлив на болести и инфекции. Положителните емоции имат точно противоположния ефект.

2. Увеличава личното удовлетворение. Смехът ви кара да гледате на нещата от позитивната страна. Затова сте по-склонни да вярвате в себе си, а не да се подценявате.