Своеобразна генерална репетиция за маратона Галата – Варна ще бъде любимата проява на варненци и гостите на града – плувният празник 1000 х 1000. Масовото плуване е на 1 август, събота. Стартът ще бъде даден в 10 ч на Южния плаж, до ресторант „Мистър Баба“. Записването започва в 8 ч.
„Искам повече хора да могат да плуват, но наистина да плуват, в морето, особено децата. Плувният празник 1000 х 1000 може да се счита като подготовка за маратона Галата – Варна, който се провежда на следващия ден, но и като дългосрочна подготовка за бъдещо участие в маратона. 1000 х 1000 е плуване без стрес, спокойно, в което е важно да участвате и да се забавлявате. През последните години се забелязва, че близо 50% от хората, които плуват, са деца до 12 години, което е забележително. Елате и плувайте или подкрепете плувците“, апелира инициаторът на идеята Филип Ромбаут, председателя на УС на ПСК „Черно море”.
Приятните емоции за участниците са гарантирани, обещават организаторите – ВМС на Република България, община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море”. За разлика от предходни години обаче, това лято наградите за участниците ще бъдат много повече и по-различни. Традиционно много подаръци ще бъдат раздадени от спонсори и от Община Варна.

Международният традиционен плувен маратон Галата – Варна се провежда всяка година в първата неделя на август. Проявата е открита за всички граждани и гости на Варна, навършили 12 г., от всички краища на света.

Трасето на плувния маратон очертава линията по море от нос Галата до Втора буна на варненския плаж. Разстоянието по права линия е 4400 м. Тъй като в открити води е невъзможно да се плува по права линия без очертани коридори, на практика се плува близо 5000 м до финала.