С гардероб капсула се пестят време, място и пари

По три дни годишно или една година от живота си жените прекарват в търсене и мисли “Какво да облека?”. Това сочат данните от няколко изследвания по темата, а всяка жена знае, че понякога изборът на тоалет в отворения и препълнен гардероб е не само бавно, но и мъчително занимание.

Затова още през 70-те години на миналия век собственичката на лондонски бутик на име “Гардероб” – Сузи Фо, използва термина “гардероб капсула”. Това е комбинация от няколко взаимно допълващи се дрехи и аксесоари. Означава (почти) всички панталони и поли да са в перфектно съчетание с ризите, блузите и саката, които има в колекцията ви дрехи. Така, каквото и да грабнете сутрин от гардероба си, изглежда добре с всичко друго. А вие сте стилни дори в бързо променящи се обстоятелства – например след важна бизнес среща трябва да отидете на кафе с приятелка, а вечерта симпатичен колега ви е поканил на по питие. Без колебания приемете, облечена сте идеално за всеки повод.

Започнете с определяне на стила си

Всяка жена има в гардероба си дрехи, които стоят съвсем добре или е купувала за някакъв повод. За да ви е още по-лесно да определите стила си на обличане и правилните цветове – тези, които подхождат най-добре на цвета на очите и кожата ви, може да повикате близък или приятел на помощ. Ако не, сам воинът също е воин. Снимайте се с различен тип дрехи и огледайте добре снимките – кои тоалети истински подчертават най-красивото в тялото ви и кои не се справят съвсем с тази задача. После отделете дрехите, които са ви истински удобни и се чувствате комфортно в тях. От тях ще правите капсулата.

Разчистете гардероба си

Всичко, което не сте носили в последните 3 години, което не ви е по размер или сте го купували “за всеки случай”, но никога не му е дошъл редът, нямат място във вашия гардероб капсула. Най-добре не правете резки движения, за да не съжалявате после. Затова при подреждането на дрехите ги разделете на 3 купчинки – за гардероб капсула, за даряване/продаване, за резерва. Първите две купчинки са ясни, а третата са дрехи, които ви харесват, свидни са ви и не искате да се разделяте с тях. Поне не веднага. Дръжте ги в отделен шкаф, в кашон или на място, отделно от другите си тоалети и ако не се сещате за тях до следващата година, просто ги дарете или продайте. Така ще си дадете гратисен период да свикнете с новия си стил.

Как се прави гардероб капсула?

Сако, пола, панталон (най-добре в неутрални цветове, за да се съчетават лесно помежду си и с другите елементи), дънки, блуза, рокля, зимно палто, пролетно-есенно яке, обувки. Това са важните елементи от всеки гардероб и нужните съставни части на вашия гардероб капсула, които трябва да са около 30-40 на брой. Пижамите, бельото, екипите за тренировка, банските костюми и аксесоарите като шалове и чанти не влизат в тази бройка, а те ще правят разнообразието от тоалетите ви истински голямо и красиво. Един тоалет с различен чифт обувки и чанта се превръща бързо в нов стил и нов прочит на дрехите. Така че бъдете смели в избора на пъстри аксесоари.

За да започнете отнякъде, изберете 2-3 чифта дънки в класически или неутрални цветове, 1-2 панталона, едно-две сака. Ако си подхождат помежду си, сте на половината на пътя към перфектната капсула. След това добавете към тях ризи и тениски, които вече може да са в по-пъстри цветове спрямо вашия вкус, предпочитания и цвят на кожата, така че да ви стоят добре. Чантите, обувките, коланите и бижутата ще напаснете спрямо тоалетите си, а палтата и якетата е добре да са в неутрални цветове или да са част от гамата, която вече сте избрали за гардероба си.
Ако целите да имате перфектния гардероб капсула, е хубаво да съчетавате освен стиловете също така цветовете и текстурите на платовете. Най-добре е да комбинирате до 5 нюанса от една палитра.

Пробвайте първо с багажа за морето

Куфарът за почивка е идеалният вариант да проверите дали гардеробът капсула е подходящ за вас. Разполагате с ограничено място, заминавате с малко дрехи, а искате да сте перфектни в няколкото дни на морето. Затова приложете трика с гардероба капсула за там. Опитайте да се вместите в 10-ина неща, с които да прекарате седмица на почивка. Ето пример – започнете с долните дрехи – да кажем едни дънкови панталони, едни цветни къси панталонки и една пола. Добавете към тях подходящи потници и тениски – не повече от 3-4. Вземете за разкош една-две рокли, а накрая добавете чифт джапанки – също в подходящ цвят за комбинация с другите неща, и чифт по-красиви сандали, с които да излезете на бар. Два чифта бански и една шапка ще завършат плажния аутфит, а вие с малко багаж вече сте готови с поне 40 комбинации. Пробвайте и ще видите, че е напълно възможно.