Началото на третото издание на международното състезание с дронове във Варна е започва в 10ч. до игрищата във квартал "Аспарухово". Вторият кръг на спортната надпревара и награждаването са утре, 26 юли. Състезанието събира на едно място не само едни от най-добрите пилоти на дронове в България и техните умни летящи устройства от последно поколение, но и ентусиазирана публика от варненци и гости на града. Макар че тази година участието на пилотите от чужбина беше отменено поради мерки за безопасност, свързани с разпространението на коронавируса, се очертава поредна оспорвана надпревара за първите места.

Дрон рейсингът е модерен спорт, който печели все повече почитатели и има потенциал да се превърне във „Формула 1 във въздуха“. Въпреки че са малки по размери, състезателните дронове концентрират огромна мощ в себе си, а ускорението им е впечатляващо. Само за 2 секунди те достигат скорост от 160 км./ч., а двигателите им работят с до 50 000 оборота в минута. Развитието на технологиите в областта е повече от бързо. Инвестициите за усъвършенстване на дроновете са сериозни поради засиления интерес към младия спорт.

Всяка година в глобален мащаб се организират стотици FPV (first-person view) състезания с дронове, а в тях вземат участие десетки хиляди пилоти. Тазгодишното издание на надпреварата във Варна се осъществява като част от най-голямата и престижна лига за състезания с дронове в света – Multi GP.

Организатори са FPV-BG, Drone Arena и община Варна.

Благодарение на съвременните технологии вълнуващата надпревара с дронове ще бъде заснета и излъчвана на живо и в двата състезателни дни. Така всички фенове по света, които следят шампионатите, включително онези, които не могат да присъстват заради пандемията, ще станат свидетели на състезанието през екраните на своите устройства.