Не може и да сме сигурни в анонимни обвинения срещу преподавателя ни, казва доц. Красимира Генова

Категорично не толерирам такова поведение, самата аз преподавам работа с лабораторни животни и хуманно отношение към тях. Говорим за организация на експеримента и всички тези механизми, които трябва съобразяваме, когато имаме експериментална работа -  да не причиняваме болка и страдание на животното. Това каза за "24 часа" доц. Красимира Генова, декан на Факултета по ветеринарна медицина на Лесотехническия университет, по повод разпространени обяви за избиване на помияри, под които стои името на преподавателя доц. Андрей Куртенков.

Според нея обаче не трябва да се вярва 100% на анонимни обвинения. "Ние в университета не сме нито правоохранителни, нито правораздаващи органи. В края на краищата трябва да сме сигурни в достоверността на тези имейли. В днешно време всеки може да напише всичко от името на всеки. Нито имам правомощия, нито имам техническа възможност да проверявам тези имейли", коментира още доц. Генова.

Тя предполага, че нещо е провокирало активността на природозащитниците, защото повечето от имейлите са с информация от 2010 и 2015 година. 

"Предлагали сме доц. Куртенков като вещо лице в някои дела, изисквали човек, познаващ животновъдството. Той винаги е бил на ниво. Трябва да изчакаме неговия отговор. Не може да твърдим, че е извършил престъпление.  От друга страна, този човек е преминал през атестации във факултета, които са били позитивни. А част от атестационната характеристика включва оценка на работата му и като човек, и като преподавател.  Не мога да допусна, че той ще пусне обява за избиване на бездомни животни. Мисля, че това е една злонамерена публикация. Всеки е невинен до доказване на вината му. А и тези нападки уронват престижа на факултета и университета", каза още деканът на факултета.