Днес приключиха и последните дела за определяне на мерки за неотклонение  на арестуваните

Десет от 13-те мъже, задържани в петък за детско порно, остават зад решетките. Това е равносметката, след като днес приключиха и последните дела за определяне на  мерки за неотклонение на арестуваните. Последните се  гледаха в съдилищата в Перник, Варна и Хасково, а в събота и неделя дела имаше в съдилищата в Девня, Стара Загора, Елин Пелин и София. 

Двама от задържаните са с парична гаранция. На единия тя е 7000 лева, а на другия - 2000. Само един е с подписка.  Това показва, че по случая е работено много сериозно и са събрани железни доказателства, коментираха магистрати. 

Мащабната операция беше в петък. В нея се включиха  прокурори, следователи от националната следствена служба, служители на ГДБОП, жандармеристи. Арестувани бяха мъже на възраст 30-40 години, имало и на 60. Те били с различни професии - пилот от Нидерландия, айтита, техници, собственик на  магазин за спортни стоки, оценител на недвижими имоти.

Кадрите, открити в техните телефони, компютри, на флашки и други, били шокиращи. На тях имало сцени на сексуално насилие над деца между 2 и 10 г. Жертвите били от бившите съветски републики, Филипините, Индонезия и други.

Сред ужасяващите кадри имало такъв на момче на 10-12 г., което насилвало момиче на около 7 г. Видеото било разпространявано от пилота. На друг клип мъж се гаврел с малко момиченце.

"Не бих могъл да покажа тези кадри и да кажа повече за тях, защото, който ги види, ще трябва да си измие очите", коментира в петък зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.  

Пред съда един от задържаните обясни, че свалял клиповете от любопитство.