Хиляди варненци ще имат достъп до подобрена канализация, благодарение на мащабен проект на оперативна програма "Околна среда".

"ВиК" - Варна ще присъедини към канализационната мрежа още над 14 000 имота в различни селищни образувания край града.

Инвестицията е на стойност 138,4 милиона лв., освен изграждането на канализационна мрежа в зони, които са на септични ями, и довеждащи колектори, проектът предвижда и реконструкция на над 22 км магистрални водопроводи.

Дейностите ще затруднят движението в града, тъй като предвижда и оправянето на водопровода по един от най-натоварените булеварди - "Христо Смирненски", съобщи пред медии зам.-управителят на ВиК дружеството Михаил Маринов.

Проектът е бил одобрен още преди две години, но поради ред обективни причини не стартира веднага, а заради инфлацията строителните дейности поскъпнаха много, допълни Маринов.

Кметът на Варна Иван Портних припомни, че живеещите в селищните образувания чакат канализация от десетилетия. Той увери, че след като строителните приключат с изпълнението на проекта, ще се мисли за асфалтиране на улиците.

Междувременно общината ще поеме изцяло ремонта на бул. "Христо Смирненски", ул. "Прилеп" и други улици, където предстои да се работи.

Реалната работа в част от селищните образувания ще стартира още през идната седмица, очаква се първите етапи от проекта трябва да приключат до края на 2023 г.