Социалните мрежи преливат от съобщения, че военни са направили преврат в Китай и са поели властта, а президентът Си Дзинпин е арестуван. Дали това е атака с фалшиви информации тепърва ще се разбере.

Твърди се, че Китай е отменил повече от 6000 вътрешни и международни полети. Железопътният трафик също е напълно спрян. Това съобщават международни медии.

Китайският автор Гордън Чанг коментира в профила си в Туитър, че военни машини се движат към Пекин.

"На видео се виждат военни машини към Пекин, веднага след спирането на 59% от полетите в страната и задържането на висши служители. Има много дим, което означава, че има пожар някъде в #CCP. #Китай е нестабилен", съобщава той.

Дженифър Зенг, китайски активист за правата на човека: "Военни превозни средства на НОА се отправят към Пекин на 22 септември. Започвайки от окръг Хуанлай близо до Пекин и завършвайки в град Джанджиакоу, провинция Хъбей, цялата процесия е дълга до 80 км."

Носят слухове и че Си Дзинпин вече е арестуван, след като висши служители на #CCP са го отстранили от поста главнокомандващ на армията.

Индийският политически лидер Субраманиан Суами написа в Twitter:

"Нов слух, който трябва да бъде проверен: Дали Си Дзинпин е под домашен арест в Пекин? Когато Си беше в Самарканд наскоро, лидерите на китайската комунистическа партия трябваше да отстранят Си от партийното командване на армията. След това последва домашен арест. Така върви слухът".

Очаквайте подробности