Иранските власти обявиха, че ще ограничат достъпа до интернет в страната, докато обстановката в страната не се успокои. Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана заради неправилно носене на хиджаб, предизвика масови протести в Ислямската република, пише Си Ен Ен. 

Хиляди иранци излязоха по улиците в знак на протест. От петък се проведоха демонстрации в над 40 града в цялата страна, включително и в столицата Техеран. Протестиращите настояват задължителното носене на хиджаб да отпадне, както и да бъде прекратено насилието и дискриминацията срещу жените. 

Съобщава се и за загинали по време на протестите, точният им брой обаче е неясен. Държавната медия на Иран твърди, че загиналите са 35, докато Амнести Интернешънъл съобщава за 30 загинали, от които четири деца. 

Властите в Иран се надяват, че ограничавайки достъпа до интернет, ще успеят да овладеят размириците. 

"Интернетът ще бъде ограничен, докато протестите не приключат, за да предотвратим организирането на протести чрез социалните мрежи", заяви иранският министър на комуникациите Ахмад Вахиди. 

Иранските власти заявиха, че 22-годишната Махса Амини е починала, след като изпаднала в кома след сърдечен удар. Семейството й казва, че тя не е имала сърдечни заболявания, което накара иранското общество да отхвърли версията на държавата. 

ОНН призова смъртта на младата жена да се разследва независимо и посъветва Иран да се въздържа от използване на сила срещу протестиращите. 

Превод: Мария Нишанджиева