Районната прокуратура в Добрич привлече към наказателна отговорност и задържа за 72 часа 31-годишен турски гражданин, превел нелегално през границата група сирийци и афганистанци, се съобщава в сайта на Апелативна прокуратура – Варна.

Вчера сутринта в района на нос Шабла бе установен плавателен съд с дължина 7-8 метра и без отличителни знаци, движещ се на север към Румъния, предаде БТА. След неуспешни опити на Гранична полиция да се свърже с лодката, към местонахождението ѝ е бил насочен гранично-полицейски кораб, който я е съпроводил до пристанището в Каварна. Там е арестуван 31-годишният турски гражданин.

В претоварения плавателен съд той е превозвал 37 граждани, сред които осем жени и единадесет деца, включително бебе на няколко месеца. Те са се определили като афганистанци и сирийци. Мигрантите са били отведени за медицински прегледи в болницата в Каварна. Предстои да бъдат транспортирани и настанени в център за бежанци.

Работата по доказване и документиране на деянието на обвиняемия продължава под ръководството и надзора на Териториално отделение – Каварна към Районна прокуратура – Добрич. Спрямо него ще бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.