Президентът трябва да свика парламента, на 500 км от нас започва война, не някаква си военна операция, заяви историкът

- Професор Палангурски, честваме един празник, който е еманация на единството на народ и политици, но сме много разединени и несигурни за утрешния ден. Какво е за вас Независимостта днес?

- Би трябвало да бъде донякъде упование, че можем да се справяме, че можем да чертаем ясно пътищата за далечното и за по-близкото бъдеще. Че можем да просъществуваме във всякакъв вид криза и да разрешаваме нещата безкризисно накрая.

- Като че ли днес идеалът за независимостта на българите от 1908 г. е сведен само до енергийна независимост от Русия?

- Това е стратегическа независимост и намиране на точното място на нашето глобално присъствие от коя страна на световния политически фронт ще се намираме. Не трябва да си кривим душата, нещата са с много по-глобално значение. В момента Независимостта е доказателство за присъствието ни в един или друг сектор на бъдещето на света и нашия регион.

- Каква е цената на българската независимост?

- Ако тръгнем в исторически план, цената е много ниска, но никога не трябва да забравяме, че тя е подготвяна с дългогодишни жертви, за да се постигне. Но и винаги трябва да сме наясно, че стъпките, които трябва да бъдат направени на всяка цена в дадена политическа ситуация, не могат да бъдат оценявани като някакъв вид стойност, била тя човешки животи, била тя парични средства. Това е необходимо да стане, то е станало, за наша радост, на практика почти без преки загуби за нацията, което позволи да имаме ресурс за други задачи.

- А как се справихме с другите задачи след този акт?

- Шегувахме се на представянето на една книга във вторник вечерта, че през XX век загубихме всички войни, загубихме накрая и студената война, опасявам се да не загубим и Руско-украинската тия дни. Всяко подценяване на подобен конфликт ме учудва. Българските политици даже не смееха да кажат на конфликта “война”. Главнокомандващият все още не е използвал думата “война”, въпреки че на фронта са войските на 200 милиона души население. Подобен конфликт в световен размер за последен път започва в началото на 1940 г., когато се сблъскват войските на Хитлер и западните държави. Когато за последен път толкова войски са на фронта, войната продължи 6 години и не трябва нито за миг да подценяваме това, което се случва.

За мен най-важното сега е да бъде свикан българският парламент, защото в държава на 500 км от нашата морска граница започва военна кампания против наш пряк съсед. Никакви приказки от типа, че сме в предизборна кампания и т.н., не могат и не бива да бъдат използвани в случая. Българската конституция е ясна, парламентът трябва да вземе решение какво трябва да правят българската власт и българските политици. В момента безконтролният Министерски съвет може да натвори всякакъв вид политически дейности, които могат да накърнят интересите на страната.

Президентът трябва да свика парламента. Това е негов прерогатив. В момента в района на Черно море, където граничим, се развива не вече някаква случайна операция, а война.

- Увеличават ли се според вас заплахите за България след вчерашното изявление на Путин?

- Аз от месеци говоря, че България е от следващите цели на този престъпен режим, но българските политици се правят на нечули и невидели. България беше обявена за враг. Беше атакувана с геополитическото оръжие “Газпром”, а българският президент и българското правителство се кланят на същото това оръжие. Не може да подкрепяш геополитическото оръжие на една страна, която е “стреляла” срещу теб, изключвайки те от газовата система и напускайки договорите. Всякакви други приказки са за деца от детската градина.

- Как се разви вашата идея за връщане на костите на цар Фердинанд в България? Днес на кръгла маса във Велико Търново ще имате възможност да разговаряте с внука му - Симеон Сакскобургготски, ще поставите ли въпроса?

- Тази идея трябва да се подкрепи от семейството и от държавата. Става въпрос за тленните останки на български държавен глава, който има преки наследници. Това нещо без съгласие на институциите и семейството не може да бъде извършено. Лично аз не бих го поставил пред бившия български цар, защото не съм длъжен да определям неговата политика и поведение като човек. Тази идея беше посрещната както на нож, така и с аплодисменти. В това няма нищо странно. В крайна сметка той е наясно, че това е последното желание на неговия дядо, това не е мое желание. Фердинанд е български гражданин. Никой не е отнемал паспорта на българския цар Фердинанд, макар и емигрант. И като човек, изразил своето последно желание, и ние като християни трябва да направим всичко да се извърши това погребение. Неслучайно ковчегът и до ден днешен стои в криптата в Кобург.

- В контекста на Независимостта в Търново ще се обсъжда как да се изпълни със смисъл статутът “Историческа и духовна столица”, гласуван от Народното събрание през 2019 г. Каква е вашата теза?

- Ще ми се най-после тази дискусия да премине към бъдещето на историческите градове на България. Не може старата българска столица и други подобни градове да нямат ясен законодателен статут, който да им позволява да съхраняват историческото си наследство, да го развиват с помощта и на държавата. Всички държави в Европа имат специални законодателни мерки за такива случаи. Иска ми се най-после българското общество да каже ще съхраним ли този, макар и мъничък, останал блясък от нашето минало, или лека-полека той ще се срине в Янтра. От нас зависи да оставим на бъдещото поколение възможността да имаме упорито управление на историческото минало. Ако не го направим, жалко за нас самите.

- Как българите трябва да се отнасят към независимостта си?

- Ако са граждани, които имат самочувствието на европейци, които имат чувството, че могат да се самоуправляват, и се чувстват равни на другите, трябва да я уважават и празнуват. Ако смятат, че сме зависими от други, че нашата съдба е изключително резултат от геополитически и други интереси на съседни нам велики сили, няма нужда да празнуват 22 септември.