Огромно количество мокри кърпички и други хигиенни материали са заляли южния плаж във Варна, научи “24 часа”.

На 18 септември около 16,30 ч. в РИОСВ е постъпи сигнал за замърсяване с хигиенни материали - мокри кърпички в района на Южен плаж.

Извършена е незабавна съвместна проверка от експерти на РИОСВ – Варна, БДЧР и Регионална лаборатория- Варна към ИАОС, в района от вълнолома, в посока север, до плаж „Варна-север”, съобщават от институцията.

При огледа е установено наличие на мокри кърпички, пластмасови отпадъци, клони, листа и др. в морската вода и на плажната ивица. Концентрацията на замърсяването намалява от юг на север.

На 17 септември след обяд и през нощта над града имаше обилни валежи. Замърсяването на плажната ивица е в резултат на пороите и запушването на решетка към преливника на смесен битов колектор към дъждовен колектор, заустен в Черно море. Констатирани са и следи от високи води, в резултат на което е допуснато преливане на смесени води над решетката към дъждовния колектор. В момента на проверката няма преливане на отпадъчни води от битовия колектор в дъждовния колектор и съответно в Черно море.

Колекторът се стопанисва от „ВиК- Варна” ООД. На дружеството са дадени предписания от РИОСВ – Варна, – да се почисти допуснатото замърсяване с отпадъци по плажната ивица, както и да се почисти решетката на преливника от натрупаните отпадъци. Екоинспекцията ще проследи изпълнението на предписанията. По заявка на Басейнова дирекция от Регионалната лаборатория-Варна са взети водни проби от морските води.