Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Силистра, като намали наложеното на подсъдим наказание от доживотен затвор на 20 години лишаване от свобода. След като групира санкциите по други присъди, съдът увеличи определеното общо най-тежко наказание с 5 години, съобщават от пресслужбата на съда, предава БТА.

Феим Р. е бил признат за виновен в това, че на 7 май 2021 г. в село Скала е изнасилил 51-годишна жена. Второто повдигнато обвинение е за това, че като употребил сила, е отнел от владението на жертвата пари и лек автомобил на обща стойност 6 325 лв., а грабежът е придружен с убийство.

Втората инстанция е категорична, че подсъдимият е автор на престъпленията, за които е обвинен. Апелативният съд отчете, че към момента на деянието подсъдимият е бил 19-годишен, произхождал от непълно семейство, живеещо в лоши битови условия, грижел се е за по-малките деца и е работел спорадично.

В изпълнение на задължението си да групира наказанията по предходни присъди, въззивният състав констатира, че противоправните прояви са реализирани в сравнително кратък период, но с ескалация на обществената опасност. Именно завишената обществена опасност на съвкупността от деяния обуславя увеличаване на определеното общо най-тежко наказание до 25 години лишаване от свобода.

Няма постъпили протест или жалби срещу решението, и то вече е влязло в сила.