В “Ардес” не се състезаваме с нашите конкуренти, а подобряваме своята работа, казва собственикът и управител на ИТ компанията

- Г-н Димитров, много от гигантите в ИТ индустрията са стартирали от един гараж. Вие сте започнали от един апартамент, където сте сглобявали компютри. Как стана?

- Да, нашата история също е “романтична”. През 1996 г. с още един човек стартирахме бизнес в малък апартамент на 4-ия етаж, нямаше асансьор. Имахме 2 ученически стола и 3 чина, купени на старо, 2 отвертки. Така започнахме да сглобяваме компютри. Не знаехме как се прави бизнес, как се обслужват клиенти, как се управлява фирма. Но аз имах ясната идея какво да предложим на хората: индивидуална консултация и асемблиране на качествени компютри, подсигурени от отличен сервиз.

Първите години бяха интересни. Млади хора без опит и пари, но с голям ентусиазъм търсехме своето място под слънцето, постоянно измисляйки нови начини как да спечелим клиенти. Носенето на стотици бройки от тежките цветни CRT монитори пеша до 4-ия етаж остави незабравими “спомени” в гърба и кръста ми, но това е отличен урок, който се опитвам да предам на моите деца и колеги.

Три години по-късно стартира сайтът ни ardes.bg – един от първите специализирани сайтове за компютърна техника. Още по онова време предлагахме възможност за електронни поръчки. През годините

Ardes.bg напредваше

бавно и постепенно,

докато през 2008 г. отворихме първия си магазин за лаптопи във Варна. Натрупали повече от 10 години опит, вече знаехме какво да правим. Оттогава досега продажбите ни нарастват между 20-25% всяка година.
През 2010 г. създадохме националната верига Ardes.bg, която достигна до 50 партньорски магазини и сервизи в страната. С развитието на интернет продажбите се обезсмисли този голям брой партньорства и през 2017 г. прекратихме програмата, останаха само собствените и франчайз магазини и сервизи в страната, фокусирахме се върху онлайн магазина ни. През 2018 г. открихме най-големия ни магазин в София, а през 2021 г. – нови магазини и офиси в Пловдив и Бургас.

- “Ардес” е пример за компания, тръгнала от Варна и наложила се в цяла България като най-големия специализиран търговец на компютри и лаптопи. Как успяхте в толкова конкурентен пазар? С какво сте по-различни?

- Упорити сме и постоянни в действията си. Не се отказваме лесно и продължаваме да търсим най-доброто решение за нашите клиенти.

Бизнесът не е спринт на

къси разстояния,

а маратон на дълги

Само хората, които приемат, че е необходимо да полагат постоянни усилия за подобряване на своята работа, могат да постигнат дълготраен успех.

- Кои са вашите конкурентни предимства?

- Според мен основното ни конкурентно предимство е желанието ни за постоянно усъвършенстване на нашата работа. Не се състезаваме с нашите конкуренти, а се състезаваме със себе си. Стремим се да ставаме по-добри от нас във вчерашния ден.

Непрекъснато измисляме

нови неща,

които да правят живота на клиентите ни по-лесен, по-удобен, по-сигурен. Затова и въведохме множество допълнителни услуги като защита срещу инциденти, допълнителна гаранция до 5 години, дистанционна поддръжка на техника, извънгаранционен сервиз и много други услуги.

- През какви трудности минавате?

- Най-трудно ми е да променя нагласата на колегите ми, че нещата не зависят от външни фактори, а зависят изцяло от тях самите. През годините непрекъснато се сблъсквам с оправданията на хората как нещо не може да стане, как някой друг е виновен. Наистина осъзнаването, че животът и работата ти зависят от теб самия е най-голямата трудност, с която се сблъсквам и продължавам да търся решение.

- Вие сте пример за максимата “няма невъзможни неща” – създали сте фирмата си още като студент и 26 години не спирате да я развивате. Защо избрахте да правите бизнес в България, а не избягахте в чужбина?

- Нашата страна е чудесно място за живеене. Имаме прекрасна природа и качествени специалисти. Единствено трябва да сменим нагласата си и да повярваме, че подобряването на условията на живот зависят само и единствено от нас. Ardes.bg е абсолютен пример за това. Ние сме българска

компания,

работим успешно и се

развиваме вече 26 години

в България

Посещавал съм много страни в Азия, Америка, Африка, но всеки път се връщам с удоволствие в България!

Разбира се, не съм безразличен към заобикалящата ни среда и случващото се в страната, но се стремя да работя професионално, постоянно да подобрявам уменията си и да помагам на хората около мен да направят това със своята работа или живот. Най-вече да променят разбиранията си за заобикалящия ги свят в положителна посока. Старая се да променя моите нагласи и тези на хората около мен, да обръщаме внимание на позитивните неща и да се фокусираме върху тях, но и да не оставаме безучастни към негативните и отрицателните неща около себе си. Стремя се да давам пример на децата си и на моя екип да бъдат активни и позитивни, че бъдещето зависи от тях и успехът е в техните ръце.

Вярвам, че България има чудесно бъдеще, ние сме хората, които ще я променят и ще я направим отлично място за живеене.

- За вас “социална отговорност” е ежедневие с вашата инициатива “Сподели и вдъхнови”, която ангажира младите хора със съзидателни каузи.

- С няколко мои колеги и съмишленици решихме да

започнем да

изнасяме лекции в

училищата и пред

младите хора,

като им покажем, че в България може да бъдеш успешен и да се реализираш успешно. Посещаваме училища и говорим на различни теми, пречупени през нашия опит и гледна точка.

Най-често говорим за уменията, които са важни в живота на всеки човек и които могат да помогнат на всеки да се реализира успешно, независимо в коя сфера. Например имаме лекция за управление на времето, лекция за екипната работа, за лидерството, за финансовата грамотност и други меки умения, които не се преподават в училище. Срещаме голям интерес и виждам, че имаме прекрасни млади хора, на които трябва да се даде пример.

- В кои градове сте имали подобни лекции освен във Варна?

- За момента изнасяме лекции основно във Варна, Добрич и близките градове. Каним хора и бизнесмени от цялата страна, които да се присъединят към нашата инициатива с цел да събудим интереса на младите хора към училище и да ги мотивираме сами да търсят истините в живота, да бъдат мислещи хора, да не търсят оправдания, а да търсят решения.

- Кои хора и институции ви помагат в това начинание?

- Не търсим помощ, а търсим съмишленици, които да вярват в нашата идея. Другото е въпрос на контакти и договорки с директорите на училищата, които да ни вместят в свободните часове.

- Кои са “нещата, на които не ни учат в училище”, за които искате да се говори повече?

- Смятам, че има огромна нужда от промяна на посоката на образователната система. Крайно време е

тя да се ориентира към

създаване на мислещи

хора, а не само знаещи

В съвременния свят знанията и уменията, които младите хора придобиват в училище и университета, ще са или остарели, или ще има много нови знания, които те не са учили. Затова е важно да имат навици за непрекъснато учене, непрекъснато подобрение на уменията и най-вече създаване на навици за логично мислене, разсъждаване, търсене и класифициране на информация, работа в екип, преодоляване на конфликти, преговори, управление на времето, други меки умения. От изключително значение е осъзнатостта на младите хора и създаването на увереност в собствените сили, възпитаването в родолюбие и преодоляване на трудностите.

- Кое може да задържи изтичането на млади таланти в чужбина?

- Мисля, че България има нужда от национална идея, която да бъде приета от хората. Когато имаш цел – къде отиваш и какво искаш, пътят е по-ясен и всички заедно ще се движим в една посока. Вярвам, че ще се намери политически лидер, който да обедини желанията на повечето от мислещите хора и ще насочи България във вярна посока.

- Ако трябва да дадете съвет на българските политици, какъв би бил той?

- Да мислят ясно за общите неща, които ни свързват като българи, и да комуникират помежду си за общите ценности, които ни обединяват.