Най-подходящо за почивка на море ще от 15 юли до 10 август

Времето до края на месеца ще остане динамично с често преминаване на атмосферни фронтове, но с температури около и над нормата. В края на юни ще е голяма жега - до 36 градуса. Средните максимални температури за месеца са между 25 и 30 градуса, а средните минимални - между 13 и 18 градуса. Това съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

В четвъртък на много места в Западна, Централна и Югоизточна България ще превалява и прегърмява, като на места в тези части на страната валежите ще са интензивни и значителни по количества - над 20 литра на квадратен метър. Ще има и гръмотевични бури.

В петък на места в Добруджа и около планините отново ще превали, но ще има и много слънчеви часове. Температурите през деня ще достигат 26-31 градуса. През почивните дни на фона на слънчево време по-съществени заоблачавания с условия за кратки валежи ще има над Източна България и планините. Температурите ще се повишат с 1-2 градуса и най-високите ще бъдат от 28 до 33 градуса. В началото на следващата седмица съществена промяна на времето няма да настъпи – ще е предимно слънчево, с повече облаци в следобедните часове над Черноморието и планините, където за кратко ще превали и прегърми. През последните дни на месеца атмосферата ще бъде по-стабилна - ще бъде предимно слънчево, валежи са малко вероятни. Температурите ще се повишат и максималните ще варират от 28-30 до 34-36 градуса. Морската вода вече е с температура 21 - 24 градуса.

В часовете от 11 до 16 ч слънцето е най-силно от цялата година и при възможност стойте на сянка или вземете предпазни мерки.

Според народната метеорология, която се основава на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията, ако на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима. Ако обаче е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

Според дългосрочните прогнози очакванията са юли да бъде с температури над нормата, като ще има продължителни сухи и горещи периоди. На много места в низините и равнините най-високите температури през юли ще доостигат 35-40 градуса. Ще има условия и за по-високи температури, но детайли за предстоящите горещи вълни може да се коментират едва няколко дни, преди да се случат, обясни климатологът. Август също ще е с температури над нормата. Като цяло лято 2022-а ще е по-топло от обичайното. Очакванията са дните с валеж да бъдат под нормата, но заради валежния юни сезонната сума за лятото ще бъде близка до нормалната. От климатична гледна точка най-сигурното и стабилно време за море е между 15 юли и 10 август. Този период се характеризира с много слънчеви часове, а валежите по нашето Черноморско крайбрежие са рядкост. Разбира се, веднъж на няколко години има изключения, но тази година очакванията са този период отново да е много подходящ за лятна почивка, уточни Симеон Матев.