- От понеделник започна поетапното спиране, утре електричеството ще бъде изключено напълно

- Здравното заведение дължи над половин милион лева за заплати

- Община и МЗ в спор кой да финансира дейностите

Проблемите със Специализираната болница за активно лечение но пневмо-физиатрични заболявания във Варна се задълбочават. От понеделник  започна поетапното спиране на тока в нея заради 65 000 лв. дълг към енергото, а от сряда електричеството ще бъде изключено окончателно.

Директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев коментира, че ако токът спре,

ще заведе болните при кмета

или при председателя на общинския съвет.

“Абсурд е да оставим болницата без ток. Не може да се приготвя храна, да се правят процедури. Сградата е извън града, знаете ли какви неща могат да се случат”, каза доц. Ганчев.

В болницата един туберкулозно болен се издържа за 60 лв., а има нужда от 90 лв. на ден и според директора това е основният проблем. От лечебното заведение настояват за незабавна помощ от страна на държавата и общината.

Председателят на общинския съвет Тодор Балабанов коментира, че общината няма право по закон да финансира болница.

Според него държавата трябва да си влезе във функциите и да отпусне средства. Той припомни, че  има решение на ОбС от 2016 г. за прекратяване дейността на дружеството.

“Или държавата да си влезе във функциите и да даде съгласие за това, или при положение че не дава съгласие, да осигури необходимите финансови средства. Иначе всичко е на гърба на варненци, които плащат огромни суми за лечението на хора от цялата страна”, каза той пред “24 часа”.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че планират увеличение на част от средствата за лечение на пациенти.  Белодробната болница във Варна “ има сключен договор за субсидиране за 2022 г. за дейности по лечение на пациенти с туберкулоза”. Предстои наредбата да се публикува в “Държавен вестник”.

Оттам обаче припомниха, че едноличен собственик на капитала на Белодробната болница е община Варна.

“Правата на общината се упражняват от Общински съвет - Варна, предвид на което до председателя му е изпратено писмо още на 23 май за предприемане на спешни действия по отношение на лечебното заведение съобразно визията на общинския съвет за бъдещото развитие на болницата”, се казва в отговора на здравното министерство до “24 часа”.

Работещите не са взимали заплати от година

Те стоят на работа, защото повечето са пенсионери и получават някакви доходи.  Младите специалисти не се задържат дълго без пари. Очаква се голяма част от персонала да напусне скоро. Здравното заведение дължи над 580 000 лева за заплати.

В болницата и стационара към нея работят 30 души. Много от тях са решили да излязат в отпуск тези дни и казват, че ако не получат поне част от дължимото възнаграждение, няма да се върнат на работа.