На днешна дата - 19 юни се навършват осем години от наводнението, което заля варненския квартал "Аспарухово" през 2014 г., 13 души загинаха, пострадаха домовете и имуществото на стотици други

Трагичните събития започват вечерта на 19 юни 2014 година, малко след 19 часа за броени минути крайморският варненски квартал се оказа под вода. Невиждани до тогава гледки - огромни вълни, тръгнали по двете дерета-убийци в „Аспарухово“, предизвикаха бедствие, което отне живота на 13 души, повлякоха коли и покъщнина по пътя си.
Много хора останаха блокирани в домовете и автомобилите си, най-засегнати бяха обитателите на улиците „Горна студена“ и „Моряшка“, те прекараха кошмарна нощ след наводнението на открито - без ток и храна.

В следващите дни близки издирваха оцелели, хората от квартала, който за минути стана неузнаваем, започнаха да възстановяват щетите, да се отърсят от шока и да почистват жилищата си от залялата ги тиня.

На помощ се притекоха дтотици доброволци от цялата страна, които наравно с пострадалите се опитваха да почистят залетите от кал и боклуци сгради. За броени дни се зароди нова вълна - на съпричастност и българи от цялата страна и чужбина помогнаха с дарения и пари. Помощ оказа и местното кметство, както и Българският Червен кръст.
По данни на БАН, падналото количество валежи между 18 и 19 ч. на 19 юни е било 24,5 литра на кв. м. Вълната, заляла квартала, е била с височина 2-2,5 метра, с обем между 2 и 2,5 млн. куб. метра и максимално водно количество 150 куб. метра в секунда

Причината за бедствието във варненския квартал „Аспарухово” на 19 юни 2014 г., при което загинаха 13 души, са поройните интензивни валежи и незаконното застрояване на западния охранителен канал. Това става ясно от назначената ситуационна експертиза, чиито заключения бяха оповестени от прокуратурата в навечерието на годишнината от трагедията.

Освен невижданите валежи, разследващите експерти посочват като причина за трагедията и блокиране на естествения път на водата през естествените дерата от човешка дейност – струпване на изсечени дървета, клони, нерегламентирани сметища, масово незаконно строителство, без осигуряване на необходимия воден отток, състояние на ВиК мрежите, липсата на дъждовна и битова канализация, липса на иновативни проекти „за захващане и отвеждане на повърхностни води в рискови райони”.

Паметта на загиналите ще бъде почетена днес пред символа на доброволеца в кв. "Аспарухово", където жители на квартала ще се съберат и в знак на признателност към всички доброволци, оказали безрезервна помощ и подкрепа на пострадалите от наводнението.