Честванията за 80-годишнината започват на 15 юни и продължават до 9 декември - рождения ден на актьора

Родният дом на Стефан Данаилов, училището, в което е учил, гримьорната му в Народния театър, градинката “Кристал”, където е срещнал любовта на живота си, са само малка част от важните и любими места на Мастера. Всички те са включени в първата у нас културна разходка - “Ламбо сафари”. Идеята е чрез определени знакови места, свързани с актьора, да се разкаже за него и за забележителностите на София.

“С “Ламбо сафари” започва националната програма за честване на 80-годишнината на най-снимания български актьор, защото никой не може да го стигне по брой на изиграни главни роли. Идеята дойде от негови студенти, хора, които са го познавали добре, приятели. Това не е решено адмиистративно от министерството на културата, а от хората, които го познавахме и искаме да направим нещо в негова памет”, разказва Георги Тошев, който заедно с племенницата на Ламбо Росица Обрешкова са създатели на инициативния комитет.

“Решихме нетрадиционно да започнем тази кампания. Да се случи на улицата. Стефан Данаилов беше от малкото публични личности, особено когато беше политик, които предпочитаха да се движат пеша. Можеше да го срещнеш, да го заговориш, да му се оплачеш дори. Много сме благодарни на Столична община за помощта”, каза още Тошев.  Силвия Лулчева

Силвия Лулчева

Всяка разходка по любимите маршрути и знакови места за Ламбо ще бъде водена от гид - негов студент. Първа ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а в следващите дни в сафарито ще се включат Влади Въргала, Башар Рахал, Евелин Костова, Дарин Ангелов и др.

“Ламбо сафари” започва на 15 юни в 10,30 ч в градинката пред Народен театър “Иван Вазов”, като посетителите ще могат да разгледат гримьорната на актьора, но и да чуят историята на самата сграда.

Честванията за 80-годишнината на Стефан Данаилов ще продължат до 9 декември, когато ще има галавечер в Народния театър, а дотогава ще бъдат представени нов документален филм, книга, изложба и спектакли с негови студенти из цялата страна.