На видео се вижда как руският лидер извива крака при среща с Лукашенко в Сочи

Владимир Путин е претърпял успешна операция от рак миналата седмица и се възстановява от нея. Това твърдят руски опозиционни източници, които получавали информация от служители в Кремъл, пише в. “Дейли мейл”.

Според последния слух 69-годишният руски лидер е претърпял неизвестна процедура късно миналия понеделник след съвет от медици, че лечението е “от съществено значение”.

Новината се появи часове преди Путин да отиде на среща с беларуския президент Александър Лукашенко в Сочи, където бе уловен от камера неловко да извива краката си, докато двамата разговаряха.

Анализатори предполагат, че усукващото движение може да е опит да се прикрият неволните потрепвания,

причинени от болестта на Паркинсон

На 18 февруари Путин беше забелязан със странно поклащаща се ръка на друга среща, отново с Лукашенко. Оттогава той бе сниман да се хваща здраво за дръжките на столове и ъгли на маси, което според някои е опит да прикрие всяко треперене.

Слуховете за здравето на Путин се засилиха преди две години. Според неофициални информации той страда както от паркинсон, така и от рак. Кремъл не е коментирал последните спекулации за здравословното му състояние, но редовно отрича президентът да е болен.

“Лекуващите лекари препоръчват на Путин да си почине през следващите дни и го призовават да откаже лично участие в срещи”, твърдят източници от Москва. Те са на мнение, че Лукашенко е участвал в срещата с цел да се прикрие информацията, че руският лидер има проблеми. Автократът от Минск е смятан за един от малцината, запознати с реалното здравословно състояние на Путин.

Американският филмов режисьор Оливър Стоун, който прекара две години в интервюта с Путин за документален сериал, коментира, че според него стопанинът на Кремъл е имал рак, но го е победил.

“Путин е имал рак и мисля, че го е преборил. Сега той е изолиран заради коронавируса”, каза Стоун.

Разследване на опозиционното издание “Проект” от преди седмици показа, че президентът винаги е придружаван от лекар, специалист по рак на щитовидната жлеза.

До края на годината Владимир Путин ще бъде изпратен в санаториум, прогнозира бивш шеф на MI6.

“При постоянните слухове за сериозно влошаване на здравословното състояние на руския лидер един от методите за придвижване на нещата, без да е необходим насилствен преврат, е настаняването му в дългосрочен болничен център за неизлечимо болни”, заяви Ричард Диърлов. Той посочи Николай Патрушев, секретар на Съвета за национална сигурност и един от любимите силовици на Путин, като вероятен негов наследник.

“В този случай заместникът вероятно ще стане постоянен”, добави бившият агент. Той изказа предположение, че наближава “краят на този режим в Русия, но това не означава, че той ще изчезне”.

“Мисля, че той ще си отиде до 2023 г. - но вероятно в санаториум, от който няма да излезе като лидер на Русия. Не казвам, че няма да излезе от санаториума, но няма да излезе повече като лидер на Русия. Това е начинът да продължим нещата без преврат”, заключи Диърлов.

Руският президент, който ще навърши 70 г. през октомври, наскоро не успя да участва в ежегоден мач по хокей на лед, който обикновено винаги е включен в програмата му. Именно на хокеен мач миналата година Путин заяви: “Удължаваш живота си, правиш го с по-добро качество и по-дълбок смисъл”.

Руски опозиционери са убедени, че всички снимки и видеа с Путин от миналата седмица са били записани предварително. През това време президентът не е бил достъпен дори за най-близкото си обкръжение, с изключение на Николай Патрушев.

Месец след началото на войната в Украйна срещу президента на Русия е бил извършен атентат. Това заяви за “Украинская правда” ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна бригаден генерал Кирил Буданов.

“Срещу Путин имаше атентати

Имаше дори покушение, както казват, по линия на представители на Кавказ не толкова отдавна. Това не е публична информация. Абсолютно неуспешен опит, но реално се е случил. Това е било приблизително преди два месеца. Още веднъж да кажа – бил е неуспешен. Никакво разгласяване нямаше на това събитие, но то се е случило”, каза Буданов, но без да дава доказателства за информацията си. Той допълни, че Путин страда от няколко сериозни заболявания, включително и рак, но “няма да умре утре”.