Към момента в Добричка област само в хотелите на Регионалната браншова организация на хотелиерите и ресторантантьорите има настанени около 3100 бежанци от Украйна – съобщи председателят й Димитър Димитров.

„Постоянно питаме министъра на туризма какво правим преди 31 май. Оттам отговарят, че транспортирането е задача на кризисния щаб към ведомството. Бежанците са информирани” – заяви той.

„Собствениците на хотели и бази най-вече в Кранево, но и в Балчик, искат да задържат бежанците. В Балчик са си направили сметка тези крила, в които са настанени бежанци, да останат за тях. Имат решение и ако има пик на сезона” – каза още Димитров. 600-700 бежанци са започнали работа. След 31 май те ще бъдат настанени в общежитие.

Другото притеснение в бранша е неяснотата за туристическия сезон. „След активирането на записванията в началото на май, сега пак наблюдаваме стопиране, не отказ от резервации. Затова хотелиерите предпочитат да оставят бежанците в базите си, като получават и държавната помощ за тях” – обяснява Димитров.Той добави, че немалко от бежанците заминават за Западна Европа и прогнозира, че през лятото в региона ще останат около 2000 души.

Димитров подчерта, че никога в Добричка област не е имало сезон, който започна от март – с идването на бежанците, в сектора са ангажирани над 2500 души персонал. „Бежанците, които са започнали работа в хотели, са помогнали за ремонтите” – добави той. „Като никога тази година сме готови по-рано за сезона, чакаме го, дано да бъде читав. Увеличението на цените в хотелите е 10-15 % , а поскъпването на горива, материали и др. реално достига 30 %” - каза още Димитров.