Новак Джокович май си намери майстора.

Водачът в световната ранглиста по тенис вероятно очакваше да бъде допуснат до откритото на Австралия, въпреки че не спази правилата. Властите на Зеления континент обаче са на друго мнение.

Визата на сърбина бе анулирана за втори път и решението е на министъра по имиграцията Алекс Хоук. Джокович остана без виза в нощта на 5 срещу 6 януари, когато пристигна на летището в Мелбърн. Тогава граничните власти прецениха, че документите на медицинско изключение на носителя на 20 титли от “Големият шлем” са непълни. Новак се нуждае от такова разрешение, тъй като няма пълна ваксина срещу коронавирус, а това е задължително условие за влизане в Австралия. Освен това се оказа, че Новак се е опитал да мине границата с фалшив тест.

Нещо повече, Джокович бе изпратен в мизерен хотел за неваксинирани, имигранти и кандидати за политическо убежище. По закон след анулираната виза шампионът трябваше да бъде депортиран, но адвокатите му обжалваха. В понеделник състав начело със съдия Антъни Кели реши, че тенисистът не е имал възможност за нормална комуникация при задържането си на летището, и се произнесе в негова полза. Така последната дума остана за министър Хоук, в чиито правомощия влиза и това да отменя съдебни решения.

“Днес, в изпълнение на член 133С от Закона за емиграцията, отнемам визата, издадена на г-н Новак Джокович, на базата на здравни причини, такива на доброто управление и в името на обществения интерес.

Правителството

е твърдо решено

да пази границите

на Австралия

най-вече от всичко, което е свързано с пандемията от COVID-19”, се казва в официалния документ, подписан от Алекс Хоук.

Малко по-късно министър-председателят Скот Морисън подкрепи решението за анулиране на визата на Джокович.

Както можеше да се очаква, юридическият екип на сръбския тенисист веднага пусна жалба. Съдът начело отново с Кели взе решение да отложи задължителното в такива случаи депортиране. Ново заседание на съда ще има утре.

Настояването на адвокатите на Джокович е окончателното решение да бъде взето до неделя, защото турнирът от “Големият шлем” започва в понеделник. Така, ако спечели пак в съда, Новак ще има възможност да участва. Екипът на сърбина бе изненадан от позицията на правителството, че оставането на Новак в Australian Open ще предизвика антиваксърски настроения.

Днес водачът в световната ранглиста

ще бъде на

разпит от

имиграционните

власти

Той ще е с охрана и почти сигурно след това ще бъде върнат в хотел “Парк”. Там живеят основно араби, а един от тях се оплака, че са давали мухлясал хляб и пилешко с личинки.

Джокович е поставен под №1 и трябваше да играе със сънародника си Миомир Кецманович. Ако бъде депортиран, начело на схемата трябва да застане Андрей Рубльов (№5). На мястото на руснака ще отиде Гаел Монфис, а французинът ще бъде заменен от Александър Бублик. Така се освобождава място за играч от квалификациите.

При екстрадиция Джокович най-вероятно ще получи забрана да посещава Австралия за 3 години.