Варненският апелативен съд присъди 3 години и 6 месеца лишаване от свобода на подсъдим, причинил увреждания на друг мъж и откраднал негови вещи. По-горната инстанция е изменила първоначалната присъда, като преквалифицира престъплението от опит за убийство в причиняване на средна телесна повреда.

Първоначално Теодор И. получава присъда 8 год. затвор. 

85-годишен вдовец търсел семейство, което срещу съжителство и грижи да наследи апартамента му във Варна. Старецът публикувал обява в пресата, на която отклинали Теодор заедно с детето и бременната си приятелка и се договорили за общото си бъдеще. На 12.05.2019г. семейството отново отишло в дома на пострадалия.

Той обаче отправял намеци и опипвал жената. При поредното посягане, подсъдимият преметнал около врата на дядото хавлиена кърпа и дръпнал краищата, съобщават от пресслужбата на Апелативния съд. След като му нанесъл няколко удара с учебник, Теодор И. взел падналия на земята портфейл на домакина с 1050 лева, прибрал и други негови вещи.

След това, заедно с годеницата и детето си напуснали жилището. На следващия ден хазяинът бил открит в безпомощно състояние. Починал в болница.

Апелативният съд посочва в решението си, че смъртта му не е настъпила в резултат на упражнено насилие. Изводът се базира на тройна съдебно-медицинска експертиза, назначена от Окръжния съд.

Тя установила, че причина за леталния край са остри възпалителни процеси в сърдечно-съдовата и дихателната системи, започнали минимум 3 -5 денонощия преди настъпването на смъртта. Нанесените удари не са увредили жизненоважни органи.

Настоящата инстанция зададе допълнителни въпроси към авторите на медицинските заключения, като привлече пулмолог и кардиолог. Вещите лица категорично изключиха причинно-следствена връзка между уврежданията и смъртта.

Съдът подложи на оценка и средствата, използвани за телесните повреди – изборът на книга като оръжие показва желание за нараняване, но не и намерение за убийство. Ударите не са били нанесени с такава сила, че да застрашат живота на потърпевшия.

Варненският апелативен съд заключава, че щом въздействието на ударите не е било достатъчно интензивно, за да причини летален изход, а причинените увреждания обективно не са застрашили живота му, не може да се твърди, че подсъдимият е целял смъртта на стареца.

Преди инцидента двамата мъже не са имали враждебни отношения, подсъдимият се е опитвал да се представи в благоприятна светлина, с надеждата да получи покрив за семейството си. Безспорно поведението на 85-годишния домакин е провокирало ситуацията, но младият и физически здрав подсъдим е разполагал с достатъчно други механизми на поведение, за да не прибягва до агресия. Освен това, той хладнокръвно е изоставил пострадалия възрастен човек, опитал е да заличи следите си и е откраднал значителна сума пари.

Решението не е протестирано от Апелативната прокуратура и е влязло в сила.