Община Балчик кандидатства за финансови средства за свлачището във вилната зона „Фиш-фиш“ между Балчик и Албена от държавния бюджет -съобщи кметът Николай Ангелов.

Според Ангелов, ще са нужни около 12 милиона лева, за да се укрепи брега и да се свърже отново Балчик с курорта „Албена”. „Имаме пълна готовност да започнем премахването на това свлачище и се надяваме да получим средствата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, иначе за общината е непосилно” – каза още Ангелов. „Дамбата” в момента е непроходима от нападали камъни.Алеята беше предпочитана за разходки, каране на колело, ролери.

Свлачищни процеси в източния край на вилната зона има от няколко години. Засегната част от панорамния път между Албена и Балчик е с дължина 500-600 метра.
По повод на активирало се наскоро свлачище край Тузлата, Ангелов каза, че в момента няма поражения и се чака доклад от „Геозащита“. След това ще се реши дали да се вземат спешни мерки и, ако се налагат, ще се кандидатства за средства пред Комисията по бедствия и аварии.

През 2022 г. ще се направи пълна рехабилитация на пътя към вилна зона “Кулака” - заяви Ангелов. Това е първокласният път за ”Двореца”, от кръстовището с международния път за Варна до ул. „Д-р Златко Петков“. Участъкът е с дължина около 3,5 км и не е ремонтиран от години.Тази година ще започне и изграждането на приюта за бездомни кучета.