Фондация "Карин дом" и Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна, ще почетат паметта на големия филантроп Иван Станчов на 3 декември 2021 с прожекция на документалния филм "Рицарят с раница". 

Режисьор и оператор на филма е Петър Бонин, сценарист - Нина
Локмаджиева. Филмът разказва за историята на рода Станчови, за
дипломатическата дейност на Иван Станчов, за създаването на “Карин Дом”, за традициите на добротворството.

С благотворителна цел в полза на Карин дом ще бъдат предложени фото портрети на Иван Станчов, правени от Нина Локмаджиева по време на снимките на филма, както и книгата "Дипломат и градинар", на бащата на Иван Станчов, издадена от “Карин дом”, която разказва за историята на
семейството, вплетена в бурните събития на епохата.

След прожекцията на филма във Варна зрителите ще могат да разгледат едно от най-ценните притежания на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - "Портрети на делегати, участници в подписването на Вестфалския мир през 1648 г." Тя съдържа 9 портрета на знатни особи от град Гент, рисувани от нидерландския майстор Анселм Ван Хуле през 1647-1648 г.

Благодарение на Иван Станчов тази изключителна и уникална за България колекция сега е част от постоянната експозиция на Варненската галерия и е достъпна за гражданите на Варна и многобройните гости на града.

Прожекцията на филма е с вход свободен. Началото е в 17:00.

Паралелна прожекция е организирана от Фондацията и в София, също на 3-ти декември. Във Варна прожекцията в Градска Художествена галерия е от 17:00 до 18:00, а в София в Дома на киното от 18:00 до 19:45.

Събитието ще се проведе при спазване на всички актуални
противоепидемични мерки.