Със съобразяването с Корнелия Нинова и нейния страх от джендъра Кирил Петков и Асен Василев се поставиха в същата зависимост като Бойко Борисов от ВМРО

“Това бяха 18 много интензивни разговора, но нямаше тема, в която да сложим българския интерес и да не постигнем огромно съгласие. Това означава, че няма значение дали сме леви, център или десни. Пожелавам да изпълним всички точки с реални действия и след четири години България няма да изглежда по този начин.”

С тези думи на задоволство съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков обяви края на първия тур от преговорите за правителство с БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”. Но забрави, че всъщност в тези 18 интензивни разговора липсваше една много важна тема - домашното насилие и как бъдещото правителство ще опита да спре тази българска епидемия. Забрави и че докато течаха преговорите за правителство стана ясно, че млада жена е убита от съпруга си и разфасована с помощта на татко му, а друга бе пребита до смърт от приятеля си.

Втренчени в целта да има правителство, което да изчегърта наследството на Бойко Борисов и ГЕРБ, лидерите на “Продължаваме промяната” не усетиха, че всъщност се превръщат в Бойко Борисов и ГЕРБ. Защото именно той забрани ратифицирането на Истанбулската конвенция и говоренето за домашно насилие, за да запази съюза си с ВМРО и да изкара третия си мандат докрай. В момента Петков и Василев забравиха темата по искане на Корнелия Нинова, която превърна социалистическата партия в тежко шовинистична организация. Уж уплашена, че България ще бъде превзета от някакви митични джендъри. И забравяйки, че последният, чиято партия имаше социалистическа в името си, но мразеше различните, се казваше Адолф Хитлер. Същият прогласил и принципа, че добрата арийска жена има три цели - деца, кухня, църква. Не е ли доста приличащо на желаната от Нинова добра българка - бременна по пеньоар до печката?

От началото на годината до 24 ноември на горещия телефон на фондация “Анимус” са постъпили 1280 сигнала за домашно насилие. По повече от 4 на ден. С този темп само за шестте дни преговори за правителство пряко от насилие са пострадали поне 25 жени в България. Които, за да не развалят рахатлъка на Нинова останаха незабелязани за Петков и Василев. Очевидно изчегъртването на Борисов си заслужава 25 живота.

През 2001 г. Симеон Сакскобургготски обяви, че българите трябва да сменят чипа си. Много му се смяхме тогава, но всъщност премиерът цар бе прав. Лидерите са отговорни да променят обществото. И те трябва да задават посоката, а не да се съобразяват с “народопсихологията”, която пък ИТН изтъкнаха като причина да се остави общественото здраве на заден план и за ваксинация срещу коронавируса да се говори срамежливо.

Петков и Василев обаче изпуснаха шанса да сменят чипа на българина. И поне, като добре образовани млади хора, които говорят чужди езици, да обяснят на Корнелия Нинова какво означава джендър на английски език. Изпуснаха шанса и да ѝ обяснят, че при очевидното нежелание на партиите като БСП, ГЕРБ, ВМРО и кой ли още не да защитят адекватно жертвите на домашно насилие, ратифицирането на Истанбулската конвенция е комай единственият начин тази доста изостанала цивилизационно територия да се промени.

Да, Корнелия Нинова сега може да се гордее с постижението си. За правата на жените, за борбата с домашното насилие, че и за правата на хората с различна сексуална ориентация в правителственото споразумение няма да има и дума. Неизказаната договорка обаче е, че всеки е свободен сам да убие жена си от бой. А джендърите в лагери и на сапун.