"Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" дискутират проблемите на вътрешната сигурност като част от разговорите за коалиция. Панелът води Асен Василев. 

"Трябва да се направи анализ на структурите на МВР в рамките на 3 до 6 месеца. Има много дублиращи функции. МВР е с най-голям бюджет в сравнение с други институции. След анализа трябва да се изработи нов закон за МВР. Сега не оправдава очакванията от гражданите и служителите", каза Иван Иванов от БСП. Според него доверието към МВР е стигнало критично ниско ниво по време на протестите миналата година. Иванов настоява битовата престъпност да бъде ограничена до 35 престъпления на 10 хиляди души. Според него е нужно превенция за намаляване на кражбите с 20%, намаляване на престъпленията, извършени от малцинствени групи и намаляване ан наркоманиите с 50% до 2025 г. 

Тодор Байчев от червената партия посочи препоръка на Евростат областните дирекции у нас да бъдат намалени до 7. 

"В Чехия са 14, при нас са 28, но качеството на услугата "сигурност" не е същата. Средствата се разпиляват, местни олигарси влизат във връзка с тях и има шуробаджанащина", каза Байчев. 

Според експертите на БСП трябва да се започне от най-ниското ниво в МВР - хората да познават районния инспектор, както и той тях. 

Николай Радулов от "Има такъв народ" посочи, че  вече са водили разговори с БСП и имат съгласие по темата "Вътрешна сигурност". 

"МВР и службите бяха инфилтрирани с хора, които са свързани с престъпни групировки и това трябва ад се прекрати", каза Радулов. 

Очаквайте подробности!